Mazidło OBRZYDLIWE w smaku, ale za to jakie ZDROWE! Spróbuj koniecznie!

Marmite to brytyjska pasta o ciemnobrązowym kolorze i intensywnym zapachu, dodawana do kanapek, zup czy mielonego mięsa wołowego oraz składnik marynaty do mięsa z kurczaka. Jest to wyciąg drożdżowy, powstający jako produkt uboczny podczas warzenia piwa. 

 

Jedni kochają, inni nienawidzą Marmite! Jednak naukowcy uważają, że wyciąg z drożdży pomaga podnieść poziom ważnego neuroprzekaźnika, który powstrzymuje komórki mózgowe przed nadmiernym pobudzeniem.

 

fot. wikipedia/commons

 

W badaniu University of York ochotnicy, którzy spożywali łyżeczkę Marmite każdego dnia przez miesiąc, wykazali 30-procentowy spadek odpowiedzi mózgu na bodźce wzrokowe w porównaniu z tymi, którzy jedli masło orzechowe.

 

Naukowcy uważają, że Marmite, bogaty w witaminę B12, zwiększył poziom kwasu gamma-aminomasłowego (GABA) – neuroprzekaźnika, który „reguluje delikatną równowagę aktywności potrzebną do utrzymania zdrowego mózgu”.

 

Ostatnie badania wykazały, że GABA może pomóc także złagodzić uczucie strachu i lęku, które często pojawiają się, gdy neurony są nadmiernie stymulowane.

 

Anika Smith, doktorantka uczestnicząca w badaniu, powiedziała:

„Ponieważ skutki spożycia Marmite trwały około ośmiu tygodni po tym, jak uczestnicy przerwali badanie. Więc sugeruje to, że zmiany w diecie mogą mieć długotrwałe skutki dla funkcji mózgu.”

 

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Psychopharmacology. Każdy, kto chciałby spróbować Marmite, może ją można kupić w kilku polskich sklepach internetowych.

 

źródło: news.sky, wikipedia

Komentarze