7 produktów spożywczych, które wzmocnią ODPORNOŚĆ w czasie pandemii koronawirusa!

Odporność odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu wirusów. W czasach epidemii koronawirusa należy ją budować i racjonalnie wybierać produkty spożywcze, które wzmacniają system immunologiczny.

Te produkty spożywcze warto mieć na uwadze nie tylko w czasie pandemii. Są istotne dla zdrowego i zbilansowanego odżywania.

 

1.Warzywa cebulowe jako źródło siarczków organicznych. Zaliczamy do nich: cebulę, por, szczypiorek oraz czosnek. Czosnek i cebula mają w swoim składzie fitoncydy, które działają  bakteriobójczo i grzybobójczo.

 

2.Witamina D3. Jej niedobór poważnie zaburza układ odpornościowy, ponieważ oddziałuje na komórki układu odpornościowego (makrofagi, limfocyty B i T). Witaminę D3 znajdziemy w rybach morskich ( śledz, łosoś, sardynka) . Najkorzystniejsze warunki do pobierania witaminy D3 z promieni słonecznych to okres wiosenno-letni.

 

3.Kiszonki. Posiadają korzystne bakterie dla mikroflory jelitowej. Kiszonki zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych oraz zawierają olbrzymie pokłady witaminy C.

 

4.Fermentowane przetwory mleczne. Zalicza się do nich: jogurt, kefir, maślanka. Podobnie jak kiszonki zawierają produkty fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów.

 

5.Ryby morskie. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega3, które znajdziemy w rybach odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu naturalnej odporności organizmu. Kwasy omega 3 znajdziemy w makreli, sardynkach, łososiu, oleju lnianym.

 

6.Warzywa i owoce. Ich optymalne dostarczanie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmowi.

 

7.Produkty bogate w cynk. Niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje, powoduje kłopoty z apetytem. Dobre źródła cynku to: ostrygi, wołowina, mięso czerwone, szpinak, szparagi, rośliny strączkowe, orzechy.

 

 

 

Źródło:BeataŚlebzak-Cebulazdroweodżywianie

Źródło zdjęcia:pixabay



Komentarze