7 produktów żywnościowych, które CHRONIĄ ORGANIZM przed wirusami i bakteriami!

Przedstawiamy produkty żywnościowe, które skutecznie mogą budować i wzmacniać naszą odporność.Warto mieć je na uwadze i włączyć do codziennej diety. Wszystko co naturalne jest lepszą alternatywą dla zachowania zdrowia, aniżeli sięganie po suplementy diety, które nie zawsze mogą się dostatecznie przyswajać.

To co jemy, a więc dieta ma ogromny wpływa na naszą odporność. Dlatego poznaj 7 produktów żywnościowych, które przyczyniają się do wzmocnienia pracy naszego układu immunologicznego.

 

1.Miód. Codziennie wystarczy łyżka wartościowego miodu, aby przyczyniać się małymi krokami do zwiększania odporności.

Witaminy, minerały i aminokwasy dostępne w miodzie dbają o odporność, gdyż wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

 

2.Imbir doskonale wpływa na poprawę odporności. Ma właściwości przeciwbakteryjne, rozgrzewające oraz przeciwzapalne.

 

3.Tłuste ryby np.makrela, tuńczyk, łosoś i sardynki. Są bogatym źródłem kwasów omega-3, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki nim odpowiedź immunologiczna na wirusy i bakterie jest silniejsza.

 

4.Kiełki. Zawierają mnóstwo witamin i praktycznie wszystkie potrzebne mikroelementy. Kiełki są bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm.

 

5.Kiszonki posiadają duże pokłady Witaminy C odpowiedzialnej za funkcjonowanie układu odpornościowego. Kapusta kiszona zawiera wiele cennych kultur bakterii wpływających na poprawną pracę jelit.

 

6.Czosnek -od dawna zyskał miano naturalnego antybiotyku. Ma on właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Zawiera ważne dla odporności witaminy: C, A, E oraz składniki mineralne: selen, żelazo, magnez, siarkę. Równie zdrowe są: cebula, por, szczypiorek.

 

7.Orzechy posiadają wszystkie potrzebne mikroelementy. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega- 3!

 

 

ZOBACZ TEŻ:Koronawirus im niestraszny. Co za awantura w środku miasta!

 

Źródło:diagnosis.pl/pixabay

Komentarze