Co jeść w okresie pandemii? Oto żywność z długim okresem przydatności. Warto mieć ją w swoim domu, szczególnie teraz.
Fasola suszona i w puszkach
Fasola cechuje się długim okresem przydatności do spożycia i wysoką zawartością składników odżywczych. Warto mieć ten produkt spożywczy w swoim domu, ponieważ fasola w puszkach może być przechowywana w temperaturze pokojowej nawet przez 2–5 lat. Co ciekawe, okres przydatności suszonej fasoli to 10 lub więcej lat, w zależności od opakowania.
Fasola jest doskonałym źródłem błonnika, białka roślinnego, magnezu, witamin z grupy B, manganu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi. Co więcej, dobrze komponuje się z większością potraw. Można dodawać ją do zup, potraw zbożowych i sałatek.
Masło orzechowe
Masło orzechowe jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, witamin, minerałów i silnych związków roślinnych, w tym fenolowych przeciwutleniaczy, które chronią twoje ciało przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki.
Temperatury przechowywania mogą mieć kluczowy wpływ na okres przydatności masła orzechowego.Termin przydatności kupionego masła orzechowego oscyluje w granicy do 9 miesięcy w temperaturze pokojowej. Naturalne masło orzechowe, które nie zawiera konserwantów, musi być spożyte w ciągu 3 miesięcy.