Jeśli kupiłeś pasztet pieczony z dzika, możesz być w dużym niebezpieczeństwie. Właśnie wykryto, że zawiera on…
W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach pasztetu pieczonego z dzika.
Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Produkt: Pasztet pieczony z dzika, 200 g
Producent: Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701
Należy spożyć do: 26.10.2020
Numer partii: 16/09/2020
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała producenta produktu i Państwową Inspekcję Sanitarną o wykryciu bakterii. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził już kontrolę w zakładzie produkcyjnym.
Ustalono pochodzenie surowca i listę odbiorców niezgodnego produktu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie wydał decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja aż do momentu uzyskania wyników bez obecności Listeria monocytogenes.
Zakład zaczął wycofywać produkt z rynku. W fabryce przeprowadzono także mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie).
Nie należy spożywać wyżej wymienionej partii produktu. Jeśli zjedliśmy ten pasztet i mamy objawy chorobowe, natychmiast skontaktujmy się z lekarzem.
Zobacz także: Weszli do przedszkola i doznali szoku! Był tam bardzo rzadki…
Fot. Pixabay