Otwarcie branży gastronomicznej. Pojawiła się data!
Obostrzenia związane z pandemią bardzo mocno dały się we znaki branży gastronomicznej. Restauracje od ponad 3 miesięcy mogą świadczyć swoje usługi wyłącznie na wynos. Sytuacja zmusiła niektórych restauratorów do próby dostosowania usług „na miejscu” do nowych rozporządzeń. Dlatego niektóre lokale zatrudniają „testerów” a inne serwują dania wyłącznie do pokoju, jeśli są takie możliwości.
Teraz pojawiła się możliwa data poluzowania obostrzeń i otwarcia restauracji oraz ogródków kawiarnianych. Według nieoficjalnych informacji przekazanych przez dziennikarza RMF FM resort rozwoju prowadzi rozmowy z Ministerstwem Zdrowia i lokale mają być otwarte już…
po 4-5 kwietnia. Wszystko będzie oczywiście zależało od liczby zakażeń. Według RMF oznacza to, że do Wielkanocy nadal będziemy musieli funkcjonować w reżimie sanitarnym. Według prognoz kolejny miesiąc stanie pod znakiem wzrostu liczby zakażeń. Jeśli jednak sytuacja nie pogorszy się radykalnie, to po świętach istnieje spora możliwość na poluzowanie obostrzeń – wynika z informacji RMF FM.
Jak powiedział szef resortu zdrowia Adam Niedzielski w programie „Tłit” Wirtualnej Polski, trwa analiza różnych wariantów oraz scenariuszy, jednak brak jest podjętej decyzji. Jak podkreślił Niedzielski przełom marca i kwietnia będzie apogeum trzeciej fali. Wielkanoc ma minąć tak, jak rok temu.