Polaków ogarnęła cukrowa panika, a ceny cukru poszybowały w górę.
Dosłownie kilka czy kilkanaście dni temu cena z 1 kilogram wynosiła średnio 3,6-4 zł. obecnie to nawet 9-10 zł. Co więcej, w wielu sklepach są braki tego towaru.
Wystarczył fakt, że w okresie letnim wielu Polaków robi przetwory oraz to, że sieć Biedronka wprowadziła limit zakupu do 10 kg na jeden paragon i dalej poszło już lawinowo. Klienci przestraszyli się, że cukru zabraknie, więc go wykupili, a ceny poszły w górę.
Tymczasem w innych państwach europejskich panuje spokój w temacie cukru, a ceny są znacznie niższe niż w naszym kraju.
Podała je Katarzyna Bosacka posiłkując się danymi i zdjęciami od swoich obserwatorów.
otrzymałam od Was mnóstwo zdjęć ze sklepów z innych krajów 🙏🏼
– pisze Bosacka i podaje stawki w różnych krajach Europy.
„Jak wyglądają tam ceny za 1 kg cukru?
👉🏼Niemcy – 0,79 EUR = 3,76 zł
👉🏼Anglia – 0,65 GBP = 3,70 zł
👉🏼Szwajcaria – 0,90 CHF = 4,40 zł
👉🏼Hiszpania – 0,77 EUR = 3,66 zł
👉🏼Holandia – 0,65 EUR = 3,10 zł
👉🏼Irlandia – 0,95 EUR = 4,52 zł
👉🏼Polska – 5-9 zł (rozpiętość cenowa jest spora)”
Zatem jeśli ktoś jest na zagranicznych wakacjach i ma miejsce w bagażu, warto wrzucić tam parę kilogramów słodkiego surowca.
Wyświetl ten post na Instagramie