Lekarze przekonują nas do spożywania odpowiedniej dawki białka i kwasów omega 3. Składniki te możemy znaleźć w rybach. Zanim przygotujesz obiad, koniecznie zobacz ten ranking! W dzisiejszym artykule odpowiadamy na pytanie: które ryby warto jeść, a których lepiej unikać?
W grupie najzdrowszych i najbardziej polecanych ryb znajdują się następujące gatunki: makrela, śledzie, szproty, sardynki, łosoś, a także pstrąg. Co ciekawe, pstrąg, mimo, że jest dużo tańszy zawiera w 100 gramach mięsa praktycznie tyle samo kwasów omega-3 co łosoś.
Warto jeść ryby, ponieważ korzystnie wpływają one na stan naszego zdrowia, a gdy jemy je regularnie – wpływają na poprawę pracy mózgu. Jedząc rybę dostarczamy sobie niezbędnych składników takich jak selen i jod.
Dlaczego nie warto kupować ryb hodowlanych?
Hodowle są nastawione na zysk – jasna sprawa. W większości przypadków ryby stłoczone są na niewielkiej powierzchni, obok siebie pływa pasza, którą są karmione i odchody. Do pasz dodawane są antybiotyki (żeby uniknąć strat), a także barwniki pozwalające osiągnąć lepszą barwę mięsa. Dlatego najlepiej wybierać ryby żyjące wolno, w jak największych akwenach: pacyficzne, atlantyckie – czytamy na stronie regiodom.pl.
Robiąc zakupy unikaj kupowania następujących gatunków ryb. Nie są zalecane przez dietetyków:
- Ryba maślana to wspólna nazwa kilku gatunków ryb morskich. Są tłuste, o przyjemnej, maślanej konsystencji, ale tutaj tłustość nie jest zdrowa. Mają w swoim składzie mnóstwo kwasu oleinowego, którego nie trawimy. Jedzenie takich ryb może skutkować problemami gastrycznymi.
- Panga hodowana jest w bardzo złych warunkach, dlatego w jej składzie mogą znaleźć się różne specyficzne i niezdrowe dla naszego organizmu antybiotyki czy toksyny.
- Tilapia tej ryby powinni unikać w szczególności alergicy
Źródło zdjęcia: Pixabay