Dziś zaczniemy od czegoś przyjemnego… dokładniej – deserów. Kto z nas nie kocha czekolady? Wspaniale poprawia nastrój, dodaje nieco energii i jest ratunkiem w trudnych chwilach. I wcale nie jest niezdrowa, o ile wybieramy odpowiedni jej rodzaj.
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, postaraj się wybierać ciemną. Dlaczego?
Ciemna czekolada może być nieco bardziej gorzka niż powiedzmy, mleczna jednak ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i jest zdrowsza dla naszego organizmu. Wszystko za sprawą cennych polifenoli.
Ciemna czekolada zawiera w swoim składzie antyoksydanty, zwłaszcza polifenole, które zmniejszają stan zapalny. Badania wykazały, że polifenole kakaowe występujące w ciemnej czekoladzie mogą ochronić nas przed chorobami układu krążenia.
Wybierając smakołyki z ciemnej czekolady, upewnij się jednak, że mają one co najmniej 70 procent kakao!
Zdjęcie: Pixabay
Źródło: Women’s Healht
Zobacz też: Był najmłodszym powstańcem warszawskim. Aby wziąć udział w zrywie udawał…