Wielu z nas obawia się choroby nowotworowej. Okazuje się, że bardzo pomocna okazuje się profilaktyka i stosowanie odpowiedniej, zdrowej diety. W dzisiejszym artykule przedstawimy najskuteczniejsze warzywa, które wykazują właściwości antyrakowe. Oto kilka przykładów!
Czosnek
Czosnek ma mało kalorii i jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera także inne, cenne składniki odżywcze. Substancje zawarte w czosnku pomagają zapobiegać i zmniejszać nasilenie typowych chorób, takich jak grypa i przeziębienie. Choroby sercowo-naczyniowe, takie jak zawały serca i udary to najpopularniejsze choroby XXI wieku. Dodać do nich możemy również nadciśnienie tętnicze. Sięgając po czosnek zapobiegamy występowaniu zawału oraz nadciśnienia.
Żadne inne warzywo nie powstrzymuje tak skutecznie choroby nowotworowej. Znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka.
Brokuły
W swoim składzie zawierają sulforafan – naturalny izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, który zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych. Oprócz tego, mechanizm ochronny tego związku może polegać na oddziaływaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.
Pomidory
Czy wiecie, że przed nowotworem mogą uchronić was składniki zawarte w pomidorach? Działanie likopenu polega na neutralizacji wolnych rodników. Te toksyczne substancje są produktem ubocznym procesów biochemicznych. Warto spożywać te czerwone warzywa, ponieważ wykazują one silne właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne.
Źródło: Healthline
Zdjęcie: Pixabay