Gruszki mogą pomóc w kontrolowaniu masy ciała, poprawie trawienia, zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2. Jedząc je dbasz o swoje zdrowie i dostarczasz organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zobacz, dlaczego dietetykom zależy, abyś wiedział jak najwięcej o tym chrupiącym, soczystym owocu.
Gruszki są doskonałym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Uważa się, że zarówno jabłka, jak i gruszki są szczególnie pomocne w redukowaniu ryzyka niektórych chorób, np. cukrzycy. W owocach tych znajdziemy wysoką liczbę błonnika, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Potwierdza to jedno z badań opublikowanych w 2017 r., w którym stwierdzono zmniejszenie o 18% ryzyka cukrzycy typu 2 wśród osób, które spożywały duże ilości jabłek oraz gruszek. Ich wyniki porównano z wynikami badań osób, które unikają tego typu owoców.
Spożywanie gruszek zapobiega występowaniu stanów zapalnych w naszym organizmie. Wszystko za sprawą zawartych w nich flawonoidów. Związki te są znane z tego, że pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki. Jedząc gruszki eliminujesz ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów. Dodatkowo, flawonoidy zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.