Brudne warzywa i owoce? Jest na to BANALNA METODA!

Warzywa i owoce, które kupujemy mogą mieć na sobie pestycydy i chemikalia. Zobacz, jak w prosty i skuteczny sposób pozbyć się bakterii z owoców i warzyw.

Warzywa i owoce sprzedawane w supermarketach są wcześniej poddawane obróbce chemicznej.W dzisiejszych czasach większość rolników używa pestycydów, by uchronić swoje zbiory przed szkodnikami. Dlatego każdy produkt zakupiony w markecie warto przynajmniej opłukać wodą!

 

Najsilniej opryskiwane są: jabłka, pomidory, ogórki, ziemniaki, nektarynki, winogrona, truskawki, banany, papryka.

 

Jakie dokładnie bakterie mogą znajdować się na nieumytych warzywach?

Może się zdarzyć, że z gleby bywają przenoszone nawet bakterie E.coli czy salmonelli. Nawet żywność ekologiczna nie jest odporna na zanieczyszczenia. Niektóre rośliny są bardziej podatne na przenoszenie chorób niż inne. Przykładem może być choćby sałata, gdzie w maleńkich zakamarkach karbowanych liści ukrywają się zarazki. 

W momencie gdy warzywa czy owoce gotujemy na parze, a wcześniej zapomieliśmy ich umyć, to nic się nie stanie. Większość bakterii zginie podczas obróbki termicznej. W okresie zimowym najczęściej starajmy się jednak myć jabłka, ponieważ to najchętniej kupowany owoc, w sklepach może się kryć na nich dużo bakterii przenoszonych za sprawą dotyku pracowników czy klientów.

 

Przedstawiamy 3 skuteczne metody na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców:

 

1.Ekstrakt z pestek grejpfruta, łyżka sody oczyszczonej, szklanka białego octu, szklanka wody, pusta butelka natryskowa.

2.Łyżka soku z cytryny, łyżka białego octu, szklanka wody, pusta butelka natryskowa.

3.Szklanka wody, szklanka białego octu, łyżka sody oczyszczonej, pół cytryny, pusta butelka natryskowa.

 

ZOBACZ TEŻ:Najlepsze CYTATY O MIŁOŚĆI na WALENTYNKI 2020!

 

 

Źródło:tatentro/Instagram

Źródło zdjęcia:pixabay

Komentarze