Cebula zawiera w swoim składzie substancje bakteriobójcze oraz witaminę C. Jej właściwości lecznicze były znane od czasów starożytnych. Warzywo wykorzystywano wówczas w leczeniu dolegliwości takich jak bóle głowy, choroby serca, reumatyzm.
To warzywo zawiera wiele cennych składników odżywczych!
Jedna średnia cebula ma zaledwie 44 kalorie, ale dostarcza znaczną dawkę witamin, minerałów i błonnika. Cebula jest źródłem cennych witamin – z grupy B, C, E, K oraz prowitaminy A. W największych ilościach cebula zawiera witaminę C, która należy do substancji antyoksydacyjnych. Witamina C działa również jako silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami.
Jedząc cebulę unikniesz chorób serca!
Cebula zawiera przeciwutleniacze i związki, które zwalczają stany zapalne, obniżają poziom trójglicerydów i obniżają poziom cholesterolu. Jedząc ją obniżasz ryzyko wystąpienia chorób serca. Silne właściwości przeciwzapalne cebuli mogą również pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Nie daj się przeziębieniu!
Cebula to jeden z czołowych produktów wykorzystywanych w medycynie ludowej. Od wielu lat ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości. Nasza babcie i prababcie przygotowywały wywar z cebuli, aby uniknąć chorób reumatycznych. Doskonale znały też syrop z cebuli, który wykorzystywano przy leczeniu przeziębieniu i grypy. Dodatkowo cebula niweluje katar i choroby dróg oddechowych.
Ważna informacja dla cukrzyków!
Jedzenie cebuli może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym.