Ciasteczka jaglane z masłem orzechowym. Zobacz prosty przepis od Ewy Chodakowskiej!

Trudno powiedzieć, by ciasteczka kupowane w sklepie były zdrowe…

Takie ciasteczka często zawierają utwardzone tłuszcze, białą mąkę i znaczną ilość cukru. Dlatego jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, warto samemu upiec ciastka, czy przygotować inny słodki deser.

Ewa Chodakowska jako symbol fitnessu twierdzi, że wcale nie odmawia sobie słodkości. Wydała nawet książkę pt. Fit and sweet zawierającą przepisy na zdrowe wypieki i słodycze.

Właśnie z tej książki pochodzi przepis na ciasteczka jaglano-kokosowe. W ich składzie nie znajdziemy pszenicy, mleka i jaj, więc są odpowiednie dla wegan czy osób z nietolerancją pszenicy. Poniżej podajemy przepis.

 

Ciasteczka jaglano-kokosowe:

 

  • 4 łyżki kaszy jaglanej gotujemy w wodzie tak, żeby była al dente, studzimy
  • kaszę mieszamy z 6 łyżkami (60 g) wiórek kokosowych
  • dodajemy 4 łyżki (100 g) masła, kremu orzechowego
  • dokładamy przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • dolewamy 1/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe lub sojowe)
  • całość mieszamy formujemy ciasteczka i układamy na blasze, masę można także piec w foremkach do muffinów
  • pieczemy do chrupkości – ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni

 

Polecamy: Trwa sezon truskawki. Zrób TEN pyszny sernik na zimno!

 

fot. https://www.instagram.com/chodakowskaewa/



Komentarze