Czy gotowanie wody w czajniku dwa razy jest toksyczne? W wielu krajach na świecie panuje przekonanie, że pod żadnym pozorem nie powinno się gotować wody dwukrotnie, ponieważ może wywołać u nas nieprzyjemne skutki zdrowotne. Zobacz, jak jest w rzeczywistości.
Czy gotowanie wody w czajniku dwa razy jest toksyczne?
Kilka miesięcy temu dietetyczka Julie Harrison przekonywała, że pod żadnym pozorem nie powinniśmy doprowadzać do wrzenia tej samej wody, która była już gotowana w czajniku. Zdaniem dietetyczki woda gotowana kilkukrotnie może być dla nas bardzo niebezpieczna.
Dwukrotnie gotowanie wody sprzyja wydzielaniu się toksycznych dla człowieka substancji, może też przyczynić się do powstawania kamicy nerkowej w naszym organizmie – przyznała wówczas Julie Harrison.
Do zdania kobiety odniósł się dziennikarz portalu Totylkoteoria.pl. Według niego zdanie „ekspertki” jest kompletną bzdurą.
Czy gotowanie wody kilkukrotnie może sprzyjać wydzielaniu się niebezpiecznych dla naszego zdrowia substancji?
Nie. nie sprzyja. Ale nawet gdyby sprzyjało, to zamiana w formy nierozpuszczalne byłaby bardzo dobra, ponieważ ten nierozpuszczalny osad (głównie węglany wapnia i magnezu, które nie są dla zdrowia niebezpieczne) opada na dno naczynia (np. czajnika) i nie trafia do zaparzanej kawy czy herbaty. Ponadto z uwagi na nierozpuszczalność, jego wchłanianie w jelitach (jeśli do nich trafi) tak czy inaczej będzie niskie – napisał w swoim tekście dziennikarz portalu Totylkoteoria.pl