Dlaczego FAST FOOD tak nas uzależnia? Bo do hamburgerów dodawana jest…

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego dania typu fast food uzależniają? Dlaczego ni stąd, ni zowąd czujemy ogromną potrzebę sięgnięcia po frytki lub hamburgera z McDonald’s? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na te ważne i nurtujące was pytania.

Zobacz też: Szok i niedowierzanie! Rodzice gwałcili i znęcali się nad OPIEKUNKAMI SWOJEGO DZIECKA

Badanie opublikowane jakiś czas temu w czasopiśmie „Nutrition Review” udowodniło, że ochota na zjedzenie czegoś szybko sycącego jest wywoływana przez dwa mechanizmy: czynniki środowiskowe oraz właśnie oddziaływanie ośrodka nagrody w mózgu przez smak, układ hormonalny i działanie neurotransmitterów.

 

Ogromna ochota na zjedzenie burgera czy frytek nie wynika z głodu. Zdecydowanie częściej zapisana jest w mózgu, a konkretnie w ośrodku nagrody. Po spożyciu śmieciowego jedzenia w naszym organizmie uwalnia się dopamina, czujesz się wówczas odprężony i szczęśliwy. Mózg to zapamiętuje, zataczając w ten sposób błędne koło.

 

Dania typu fast food zaprojektowane są tak, by silnie działać na nasze kubki smakowe. Są mocno doprawione, posolone. Większość z nich zawiera ogromne ilości cukru i kofeiny. Kofeina od dawna jest uznawana za substancję uzależniającą, nie ma się co dziwić, że z chęcią wracamy do restauracji szybkiej obsługi, w której znajdujemy ulubionego hamburgera.

 

A czy wy jesteście uzależnieni od dań fast food? A może wręcz przeciwnie, omijacie bary serwujące takie dania szerokim łukiem? Napiszcie w komentarzu pod artykułem.

Źródło: Poradnik zdrowie / Men;’s health

 

Komentarze