Dodajesz to do ROSOŁU? Lepiej PRZESTAŃ to robić!

Jeżeli dodajesz to do rosołu, jest to łatwy sposób na utratę zdrowia.

W Polsce kostki rosołowe są dosyć popularne i często stosujemy je do zup, ale czy zdajemy sobie sprawę z czego tak naprawdę składają się? Otóż ich skład to w większości chemikalia, które mogą zakłócać normalne funkcjonowanie organizmu.

 

Wszystko dlatego, że znajdują się w nich wzmacniacze smaku oraz silne barwniki.Utwardzone oleje roślinne, które wchodzą w skład większości kostek bulionowych podwyższają zły cholesterol LTD i mogą prowadzić do rozwoju miażdżycy, kołatania serca, otyłości i nowotworów. Dlatego tak ważne, jest aby ograniczać regularne stosowanie kostek rosołowych.

Ponadto popularne kostki rosołowe to przede wszystkim: glutaminian sodu (E621), inozynian disodowy (E631), guanylan disodowy (E627).

 

ZOBACZ TEŻ:Chodzisz na siłownię? Po TRENINGU zawsze powinieneś…

 

Czym można zastąpić kostkę rosołową?

Mięso bez kości i tłustych części (np. z indyka) ugotować na wolnym ogniu przez około godzinę. W drugim garnku ugotować ulubione warzywa i natkę pietruszki. Wszystko razem zmiksować, a gdy masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wywaru, w którym gotowały się mięsa. Dodać sól i przechowywać w lodówce do maksymalnie 8 miesięcy.

 

Źródło:fit.pl /pixabay

Komentarze