Dwie łyżki tych NASION zawierają trzy razy więcej ŻELAZA niż szpinak!

chia

Dwie łyżki tych nasion zawierają trzy razy więcej żelaza niż szpinak!

Nasiona słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki.

 

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali roślinie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze nasion chia doceniły już plemiona Azteków w środkowym Meksyku.  

Nasiona chia są bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.

Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, potasu, fosforu, magnezu.

 

Udowodniono, że nasiona chia zawierają 64% więcej potasu niż banan oraz dwa razy więcej przeciwutleniaczy jagodowych.

 

Oto co jeszcze zawierają 2 łyżki nasion chia?

 

41% twojego codziennego błonnika

5 razy więcej wapnia niż mleka

100% więcej kwasów omega-3 niż łosoś

3 razy więcej żelaza niż szpinak

20% białka

32% twojego codziennego zapotrzebowania na magnez.

 

 

ZOBACZ TEŻ:OWCZAREK NIEMIECKI w pogoni za kotem… WSZEDŁ NA DRZEWO!

 

 

Nasiona chia są idealne jako dodatek do owsianki, sałatek czy deserów. Znakomicie sprawdzają się także jako dodatek do koktajli mlecznych czy też smoothie, a także do wszelkich deserów. Ze względu na swój neutralny smak nasion chia można tak naprawdę dodać do każdego posiłki. Wystarczy łyżka czy dwie tych nasion, aby wzbogacić każde danie o cenne wartości odżywcze.

 

 

 

Źródło:poradnikzdrowie/Instagram

Źródło zdjęcia:Instagram



Komentarze