Genialny SERNIK bez pieczenia! Idealny na długi weekend!

Zjedlibyście pyszny sernik, który nie będzie pracochłonny w przygotowaniu?

Jeżeli wasza odpowiedz brzmi tak, świetnie trafiliście! Już teraz zapoznajcie się z przepisem na genialny sernik bez pieczenia!

 

Ten banalnie prosty w wykonaniu deser na zimno łączy w sobie klasyczne smaki: ser i kakao, a do tego bardzo ładnie prezentuje się na talerzu oraz bajecznie smakuje.

 

Oto jak przygotować sernik zebra bez pieczenia!

 

Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

 

Składniki:

  • 100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
  • 60g masła
  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 120g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
  • 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
  • 100ml zimnej wody
  • biała i ciemna czekolada do dekoracji

 

Wykonanie:

– dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tortownicy,

– ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku,

– masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy i schłodzić w lodówce.

 

Przygotowanie sera: 

– twaróg zmiksować z cukrem pudrem,

– żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące).

 

Do ostudzonej żelatyny dodajemy stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie mieszamy, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny.
Tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować.

Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Masę serową podzielić na dwie równe części – do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać.

 

Gotową masę nakładamy naprzemiennie na spód tortownicy.  (kolejność dowolna).

 

Gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy utartą czekoladą lub płatkami migdałów.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

Źródło:smakolykibereniki.blog/pixabay



Komentarze