Hamuje rozwój GRZYBÓW I BAKTERI! Poznaj jego 6 właściwości zdrowotnych!

grzybów

Posiada szereg niezwykle istotnych właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego to właśnie ten produkt skutecznie hamuje namnażanie się grzybów i bakterii, które prowadzą do chorób.

Roślina ta rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego, ale uprawiana jest również w Maroku. Jest łatwa w uprawie, więc można ją hodować w przydomowych ogródkach, na balkonie czy w doniczce na parapecie. Tej przyprawy głównie używa się w kuchni francuskiej i greckiej.

 

Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji aktywnych takich jak m.in.:

 

-olejek  eteryczny,

-garbniki, 

-kwasy fenolowe (chlorogenowy, rozmarynowy),

-triterpeny,

-flawonoidy,

-sole mineralne.

 

Poznaj 6 właściwości zdrowotnych tymianku:

 

1.Hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych na błonach śluzowych jamy ustnej i gardła, przewodu pokarmowego, skóry, pochwy.

2.Działa wykrztuśne (można z niego zrobić syrop, wyciąg z tymianku poleca się do dezynfekcji gardła i jamy ustnej).

3.Poprawia trawienie-pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci

4.Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

5.Tymianek wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.

6.Wspomaga regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia.

 

Jak zaparzyć napar?

Łyżkę ziela zalej 300 mililitrami wrzątku, przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zaczekaj kolejne 15 minut. Przecedzony napar pij małymi łyczkami przez cały dzień.

 

Roślina ta zawiera olejek eteryczny, który może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości: nudności, wymioty, biegunkę, dlatego zaleca się ostrożność w jego spożywaniu. Napar z tymiaku można także stosować zewnętrznie na skórę.

 

ZOBACZ TEŻ:Chcesz pozbyć się WORKÓW i CIENI pod oczami? Zastosuj ten TRIK!

 

Ponadto do przypraw, które są równie zdrowe i można je parzyć w ceu sporządzenia naparu należą:

 

-kminek

-oregano

-imbir ( jako dodatek do np. herbaty).

-bazylia

 

 

Źródło:radiozetzdrowie/pixabay

Komentarze