Jajecznica po francusku – tym prostym przepisem zaskoczysz wszystkich bliskich!

Jajecznica – danie tak proste, że chyba nie da się go zepsuć. W wersji bazowej same jajka, masło i sól z pieprzem. Ale jajecznica to też wyśmienita baza do przeróżnych kombinacji smakowych, w których jajka będą stanowiły tylko tło dla wspaniałych dodatków, przypraw i smaków. Niech ten tekst będzie dla Was inspiracją do własnych eksperymentów w kuchni. 

Sposobów na zrobienie jajecznicy jest tyle, ilu ludzi w kuchni. Jedni lubią tę bez dodatków, inni wprost przeciwnie -w której aż roi się od smakowitych rzeczy. Są tacy, którzy jedzą ją ledwo ściętą i tacy, którzy preferują wręcz przypaloną. Kwestie ścięcia zostawimy do rozstrzygnięcia każdemu indywidualnie, ale zastanówmy się, co możemy zrobić, żeby nasza jajecznica była jeszcze lepsza?

 

ZOBACZ TEŻ: Roczne dziecko miało drgawki i nie oddychało. Gdyby nie policjant i żołnierz WOT, już by nie żyło

 

Wyjątkowo dobrym pomysłem jest robienie jajecznicy na jajkach od kur z wolnego wybiegu. Jeśli mamy dostęp do takich „ekologicznych” i „niesklepowych” jajek, to koniecznie z tego korzystajmy. Jajecznica będzie znacznie smaczniejsza.

 

Jeśli lubimy puszysty smak i wilgotność w jajecznicy, to dobrym pomysłem może być np. dodanie do niej odrobiny śmietany, co sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej delikatna i soczysta.

 

I tu właśnie przechodzimy do jajecznicy po francusku – bowiem jej sekretem jest wyjątkowa delikatność smaku i konsystencji. Jajecznica po francusku powstaje z dodatkiem sporej ilości masła i śmietanki Jak to zrobić?

 

Najpierw bierzemy dwa jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka delikatnie roztrzepujemy widelcem. Bierzemy łyżkę masła i połowę z tej ilości roztapiamy w rondelku nad średnim ogniem. Wlewamy białka i ciągle mieszając czekamy aż zetną się, tworząc białe zawijasy.

 

Następnie dodajemy żółtka i obgotowujemy je w rondelku aż do wstępnego ścięcia się. Nie mogą zupełnie wyschnąć! Zdejmujemy jajecznicę z ognia i mieszamy razem z pozostałą częścią masła. Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi przyprawami – wedle uznania.

 

Aby uzyskać jeszcze delikatniejszy smak, możemy do jaj dodać kilka łyżek wody lub śmietanki i wolno gotować wszystko nad małym ogniem – wówczas powinniśmy uzyskać miękką i wyjątkowo delikatną konsystencję.



Komentarze