Katarzyna Bosacka radzi! Zobacz, jakie produkty kupić na czas kwarantanny

KATARZYNA BOSACKA TO DZIENNIKARKA ORAZ AUTORKA PROGRAMÓW: „CO NAS TRUJE”, „WIEM CO JEM I WIEM CO KUPUJĘ”, EMITOWANYCH DO NIEDAWNA PRZEZ STACJĘ TVN STYLE.

 

Katarzyna Bosacka radzi! Zobacz, jakie produkty kupić na czas kwarantanny. 

Autorka programów „Wiem co jem i wiem co kupuję”, a także „Co nas truje” zabrała głos w sprawie panującego w Polsce koronawirusa. Poradziła Polakom, by w okresie kwarantanny zaopatrzyli się w najpotrzebniejsze produkty spożywcze.

 

 

 

Kasia zaapelowała do Polaków, by w tym okresie jak najrzadziej zaglądali do sklepów, a jeśli już są do tego zmuszeni, zakupy robili szybko i sprawnie.

 

 

 

Jestem daleka od paniki, ale wiem, że sytuacja w kraju jest poważna. Apeluję, abyśmy nie jeździli do sklepu codziennie i nie całą rodziną. Zróbmy listę najpotrzebniejszych produktów, żebyśmy się nie przechadzali bez sensu między półkami. Wejdźmy i wyjdźmy. Jeżeli jest tylko opcja, korzystajmy z kas samoobsługowych, żebyśmy nie stali w wielkim skupisku ludzi – przyznała autorka popularnych programów.

 

 

 

Jakie produkty spożywcze powinniśmy kupić? Zobaczcie, co na ten temat sądzi specjalistka, Kasia Bosacka.

 

 

 

Warzywa – 60 dekagramów – tyle powinni jeść warzyw dziennie dorośli. Najlepiej kolorowych, bo każdy kolor to inne właściwości prozdrowotne i inne witaminy. Białe (cebula, czosnek) mają sporo tzw. roślinnych antybiotyków, zielone (szpinak, groszek) – kwas foliowy, czerwone (papryka, pomidory) – betakaroten silny przeciwutleniacz, a fioletowe (bakłażany, buraki) – antocyjany zabezpieczające nas przed chorobami serca i układu krążenia. Dla czteroosobowej rodziny Trzeba kupić ok. 8 kilogramów różnych, surowych warzyw. Do tego wyjadamy kiszonki – kiszona kapusta i ogórki bogate są w bakterie kwasu mlekowego budujące odporność – przekonywała pani Katarzyna w rozmowie z Faktem.

 

 

 

Autorka programów „Wiem co jem i wiem co kupuję”, a także „Co nas truje” radzi, by zaopatrzyć się również jabłka, kiwi, grejpfruty. Zdaniem specjalistki powinniśmy kupić również jajka, bogate w dobre tłuszcze, komplet aminokwasów egzogennych.

 

 

 

Oprócz wyżej wymienionych produktów Polacy powinni zakupić także produkty mleczne, np. jogurty, maślanki, kefiry, ponieważ są one bogactwem bakterii probiotycznych. Ponadto wzmacniają naszą odporność.

 

 

Dodatkowo na liście znalazły się kasze, pełnoziarniste makarony, chleby, brązowy ryż i płatki owsiane.

 

Źródło: Fakt

Sprawdź: Co z weselami w czasie pandemii koronawirusa? Znamy odpowiedź!

Zdjęcie: Youtube

Komentarze