Kupujesz w markecie chleb? Zgodnie z zaleceniami GIS musisz zrobić jedną rzecz zanim go zjesz!

GIS apeluje do osób, które kupują chleb w supermarketach. Zanim zjesz chleb musisz zrobić z nim jedną rzecz! 

Chleb, który kupujemy w zwykłym supermarkecie i ten wypiekany własnoręcznie w domu lub w piekarni znacząco się od siebie różnią. Zwłaszcza w obecnej sytuacji epidemicznej gdzie dużą uwagę przywiązujemy do tego co ląduje w zakupowym koszyku. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zjedzenie chleba z supermarketu może nieść za sobą poważne ryzyko dla zdrowia a nawet i życia. Aby tego uniknąć wystarczy zrobić jedną rzecz.

 

ZOBACZ TAKŻE:  Krzysztof Jackowski miał wizję dot. WYBORÓW! Wie kiedy i w jakiej formie się odbędą!

 

Dbanie o higienę w czasach epidemii koronawirusa jest niezwykle ważne. Mimo to, częste mycie i odkażanie rąk, czy zatykanie ust przy kichaniu i kaszleniu to nie wszystko. Należy pamiętać, że zarazki zbierają się na wszystkim co znajduje się wokół nas. Także na przedmiotach. I choć po powrocie z zakupów opakowania, owoce i warzywa możemy umyć, to nie zrobimy tego z pieczywem. Większość supermarketów ma w swojej ofercie pieczywo, które w żaden sposób nie jest zabezpieczone i każdy może je dotknąć. Co zrobić aby być pewnym, że pieczywo możemy spokojnie spożywać?

 

Z pomocą przychodzi GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, który podkreśla, że dotychczas nie pojawiły się żadne wyniki badań potwierdzające to, że wirus COVID-19 mógłby przenosić się drogą pokarmową. Jednak warto zastosować się do zaleceń ekspertów i odpowiednio przygotować pieczywo zanim je zjemy. Chleb, czy też bułki, w razie obaw, wystarczy umieścić na ok. 2 minuty w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku. Czas jest tutaj bardzo istotny, bowiem w innym przypadku wyjmiemy z pieca grzankę, a niżeli świeże pieczywo. Eksperci zapewniają by ta krótka chwila wystarczy, by zabić wszelkie, dlatego że wirusy tracą aktywność w temperaturze 60-70 stopni.

fot . pixabay
źródło: gis

Komentarze