Magia w kuchni: popularna roślina strączkowa smakuje jak marcepan. SPRAWDŹ!

Fasola nie zawsze musi być przygotowywana w wersji wytrawnej. Autorka bloga roślinnego Ina Rybarczyk z fasoli poleca zrobić tartę migdałową na słodko, która zawsze robi wrażenie. „Niektórzy mówią nawet, że smakuje jak marcepan” – mówi autorka przepisu.

 

Do przygotowania spodu migdałowej tarty z fasoli potrzebne będą następujące składniki:
* 100 ml płynnego oleju kokosowego,
* 60 g syropu daktylowego,
* 70 ml mleka roślinnego, najlepiej migdałowego,
* 150 g mąki gryczanej,
* 120 g bezglutenowych płatków owsianych,
* 50 g zmielonych na mąkę uprażonych migdałów,
* łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* kilka kropli ekstraktu migdałowego,
* łyżka rumu (opcjonalnie),
* pół łyżeczki mielonego cynamonu,
* szczypta soli.

 

Z powyższych proporcji ciasta powinno wystarczyć do wyłożenia tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Masę migdałową robi się z:
* 480 g ugotowanej białej fasoli,
* 120-140 g ksylitolu,
* 200 g uprażonych migdałów zmielonych na mąkę,
* 30 ml oleju kokosowego,
* 75 ml mleka roślinnego, najlepiej migdałowego,
* łyżki ekstraktu waniliowego,
* pół łyżeczki ekstraktu migdałowego.

 

Do dekoracji potrzebne będą jeszcze świeże maliny (ok. 300 g) oraz płatki migdałowe.

 

Ze wszystkich składników należy zagnieść jednolite ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem kokosowym. Spód i boki tortownicy wykleja się ciastem i wkłada do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 15 minut piekarnika. Upieczony spód należy pozostawić do ostygnięcia. Masę migdałową dokładnie blenduje się dokładnie fasolę i pozostałe składniki. Następnie przekłada masę na ostudzony spód. Na wierzchu układa świeże maliny i ozdabia płatkami migdałowymi. Tartę wkłada do lodówki na 2-3 godziny. Rybarczyk radzi, że fasola może być z puszki, ale wówczas należy ją bardzo dobrze wypłukać. Zamiast malin zaś można użyć jeżyn, wiśni albo porzeczek. Można również zrezygnować z rumu i dodać więcej ekstraktu migdałowego.

 

Źródło: PAP Life
kd



Komentarze