Makowiec Magdy Gessler 160 zł. za kg. Z czego jest zrobiony?!
Makowiec od Magdy Gessler kosztuje 160 zł. za kg. Można się więc zastanawiać, z czego go zrobiono oraz czy wart jest swojej ceny?
Ceny dań czy wypieków od Magdy Gessler już od dawna budzą kontrowersje. Restauratorka twierdzi jednak, że bronią się jakością. A jak jest z makowcem?
Sprawę ciasta z makiem zbadała dziennikarka Onetu. Natalia Wolniewicz skosztowała makowego specjału w lokalu „Słodki Słony”.
Co ciekawe, pomimo swojej ceny, wypiek cieszy się wielką popularnością:
…chcąc spróbować kawałka makowca, musiałam go… zarezerwować telefonicznie tuż po otwarciu lokalu. Tak, dobrze czytacie. Tydzień przed świętami, w niedzielę o godz. 15 nie było już ani kawałka tego świątecznego ciasta*
Makowiec Magdy Gessler teoretycznie nie odbiega składem od innych tego typu wypieków. Liczą się jednak szczegóły. Ciasto pokryto apetycznym lukrem i posypano bakaliami. Masy makowej było sporo i dziennikarka odnalazła w niej różne aromaty – nie tylko samego maku, ale też bakalii i miodu. Także samo ciasto drożdżowe zyskało uznanie podczas degustacji.
W podsumowaniu, dziennikarka Onetu stwierdziła, że makowiec od Magdy Gessler jest produktem odświętnym i wartym swojej ceny.
*cyt. plejada.pl