Jak nie MARNOWAĆ jedzenia? Prawidłowe przechowywanie ŻYWNOŚCI – zobacz INFOGRAFIKĘ!

Każdemu z nas zdarza się wyrzucić jedzenie. Przeterminowane jogurty czy sery, zepsute owoce czy warzywa często trafiają do kosza. Szacuje się, że w Polsce w skali roku marnuje się 9 mln ton żywności.

 

Aby poprawić tę sytuację powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad:

 

1. Nie kupować „na zapas” produktów o krótkim terminie przydatności (owoce, warzywa, serki, jogurty).

2. Być odporni na promocje, które skłaniają nas do zakupów większych niż potrzebujemy.

3. Wybierać się na zakupy z listą potrzebnych rzeczy i nie wybieraj się do sklepu głodny.

4. Systematycznie robić przegląd produktów o długim terminie przydatności (makarony, kasze, konserwy itp.) i sprawdzać, jak długo jeszcze dany produkt jest przydatny do spożycia.

5. Wykorzystywać resztki produktów do przygotowania posiłków (wędliny czy sery można wykorzystać do zapiekanek, czerstwe pieczywo do grzanek itp.)

 

Gdy jedzenie trafi już do naszego domu, ważne jest także odpowiednie przechowywanie, co zostało zilustrowane na poniższej infografice.

 

ms, pap

Komentarze