Miękkie pierniczki świąteczne – przepis.

Pierniczki świąteczne to charakterystyczne ciasteczka na Boże Narodzenie.

Z początkiem grudnia wiele osób myśli już o Gwiazdce, czy Mikołaju i piecze pierniczki świąteczne. Szczególnie cenimy je za charakterystyczny, korzenny aromat. Są także jednymi ze zdrowszych ciasteczka z uwagi na zawartość miodu. Poniżej podajemy przepis na miękkie pierniczki.

 

Skład:
150g masła
250g miodu
300g cukru
3 jaja
przyprawy – po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, ew. można użyć gotowej mieszanki przypraw do pierników
1 łyżeczka sody
770 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Roztopić masło, dodać cukier, miód i przyprawy – nie gotować. Odłożyć do wystygnięcia.

770g mąki wymieszać z sodą i dodać do masy miodowej, dodać jajka i wyrobić ciasto.

Ciasto wałkować podsypując mąką na około pół centymetra.

Foremkami wycinać pierniczki i kłaść na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 12-14 minut w temperaturze 170 stopni.

Po ostygnięciu, udekorować lukrem lub czekoladą.

Pierniczki miękną po około 1-2 dniach po upieczeniu.

 

 

pixabay

zdjęcie ilustracyjne: pixabay

źródło: Mała Cukiernka

Komentarze