Mięso z chorych krów w sklepach. Czym grozi jego zjedzenie?

Kilka dni temu reporter Superwizjera TVN ujawnił szokujący proceder. Mięso martwych i chorych krów trafiało do sklepów. Jak się okazało, było też sprzedawane do kilkunastu krajów świata. Czym grozi jedzenie tego mięsa?

Ujawniony proceder jest bezprawny i przerażający. Chore na nowotwory i inne choroby oraz umierające krowy bez niezbędnych badan trafiały do sklepów.

Nie wiadomo kto i ile tego mięsa zjadł.

Czym to grozi? Jakie mogą być skutki dla naszego zdrowia?

„- Badanie przedubojowe musi ustalić w szczególności czy w przypadku konkretnego zwierzęcia występują oznaki stanu, który mógłby mieć niepożądany wpływ na zdrowie ludzi. Zwraca się tu przede wszystkim uwagę na wykrywanie chorób odzwierzęcych i innych chorób, podawanych w wykazie Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). Przykładowe choroby zakaźne to: gruźlica bydła, bruceloza u bydła i przenośne gąbczaste encefalopatie. Poza tym także listerioza czy toksoplazmoza” wylicza prof. Kołożyn-Krajewska  z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności SGGW.

Mięso bydła zakażone laseczką wąglika (krowy mogą chorować na wąglik) może być źródłem tej bakterii dla człowieka. „- Wąglik to groźna, zwykle śmiertelna choroba zakaźna zwierząt domowych. Przenosi się na człowieka i może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie śmierci. Istnieje też ryzyko zapadnięcia na szereg chorób w wyniku braku higieny podczas przerobu i przetwarzania mięsa, jak Listeria monocytogenes, clostridium botulinum (pałeczka jadu kiełbasianego) i inne” – zauważa prof. Kolanowski.

„Mięso ze zwierząt niepoddanych badaniu weterynaryjnemu uznaje się za nienadające się do spożycia” – tłumaczy prof. Kołożyn-Krajewska.

„Mięso nie może zostać uznane za przydatne do spożycia i przerobu, jeżeli zwierzę cierpiało na choroby. – Wszelkie mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi, w przypadku którego nie ma pełnej gwarancji zgodności z przepisami UE, musi zostać natychmiast wycofane z rynku” – komentuje prof. Kolanowski.

Tak więc spożycie mięsa chorych i nieprzebadanych krów, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia ludzi.

Źródło: Rzeczpospolita

Fot. RMF 24

ZOBACZ TEŻ: https://wsieci24.pl/przez-75-lat-prowadzili-badania-nad-przyczynami-szczescia-sa-3-najwazniejsze-zasady/

Komentarze