Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania? Poznaj 7 niezawodnych, najlepszych i przede wszystkim pysznych przepisów!
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Warto zadbać zatem o to by składało się z pełnowartościowych składników i dostarczało wartości odżywczych. W tym artykule przedstawiamy Wam 7 najlepszych przepisów na pyszne i zdrowe śniadania.
ZOBACZ TAKŻE: Kupujesz „polskie” truskawki? Musisz wiedzieć o TYM co robią z nimi sprzedawcy!
1. Szakszuka
Szakszuka to świetne śniadanie dla osób, którym znudziła się już jajecznica. Do tego dania potrzebne będą jajka, pomidory i przyprawy. Rewelacyjnie nada się na śniadanie ale i kolację.
Sposób przygotowania: na tłuszczu roślinnym zeszklij na patelni cebulę oraz jeden ząbek czosnku. Następnie dodaj 3 pomidory pokrojone w kostke, albo te z puszki i duś je przez około 7 minut aż płyn nieco odparuje a same pomidory staną się miękkie. Następnie dodaj przyprawy, po jednej łyżeczce papryki ostrej, papryki słodkiej i kuminu. W pomidorach połączonych z przyprawami zrób trzy wgłębienia i wbij w nie 3 jajka. Przykryj patelnię pokrywką i odczekaj 5-7 minut. Podawaj z odrobiną soli i pieprzu, ze świeżym pieczywem.
2. Smoothie owoowe
Zblenduj ulubione owoce, mogą być to truskawki, banan, na cokolwiek masz tylko ochotę, dodaj odrobinę mleka lub napoju roślinnego i zmiksuj razem. Taki koktajl z pewnością zaspokoi Twój pierwszy głód.
3. Pudding chia z brzoskwiniami lub mango
Nasiona chia są bardzo zdrowe i zawierają sporo składników odżywczych. Możesz je znaleźć w każdym markecie na dziale ze zdrową żywnością. Świetnie nadadzą się do puddingu chia. Wieczorem przygotuj 1,5 szklanki napoju roślinnego lub mleka krowiego i zalej nim 3-4 łyżki nasion. Dzięki temu nasiona napęcznieją. Rano, ulubione owoce np. brzoskwinie lub mango zmiksuj w blenderze i połącz z napęczniałymi nasionami chia.
4. Jaglanka z ulubionymi dodatkami np. jabłkiem i cynamonem lub bananem i masłem orzechowym
Jeżeli znudziła Ci się owsianka, jaglanka będzie świetną alternatywą. Jaglanka czyli kasza jaglana ugotowana na miękko np. na mleku roślinnym lub krowim. Możesz przygotować ją z ulubionymi dodatkami np. jabłkiem i odrobiną cynamonu lub bananem i masłem orzechowym. Taki posiłek dostarczy Ci energii do działania na cały dzień!
5. Komosanka
To danie to kolejne odkrycie dla osób, którzy mają dość owsianki. Komosanka czyli komosa ryżowa. Do jej przygotowania potrzebujesz 6 łyżek komosy ryżowej, którą musisz zagotować ze szklanką mleka krowiego lub roślinnego. Do gotującej się komosy dodaj słodzik, cukier lub syrop klonowy i gotuj do momentu aż komosa zgęstnieje. Następnie zdejmij ją z ognia i wymieszaj z ulubionymi dodatkami np. borówkami, malinami lub truskawkami. Świetnie sprawdzą się też orzechy.
6. Amerykańskie pancakes
Do miski przesiać 2 szklanki mąki pszennej, wymieszać je z trzema dużymi łyżkami cukru, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Następnie roztop 75 gramów masła, przestudź je i wymieszaj w drugiej misce z 2 roztrzepanymi jajka i 1,5 szklanki mleka . Całą zawartość zawartość przesyp do pierwszej miski do miski z jajkami i mieszaj do połączenia się składników. Następnie smaż na oleju roślinnym aż do zarumienienia się z obu stron. Wyłóż na talerz pancake’sy jeden na drugim, oblej syropem klonowym i dodaj kilka borówek amerykańskich. Gwarantujemy, po takim śniadaniu będziesz zachwycona!
7. Fritata ze szpinakiem, szynką, serem feta i pomidorami
Jeżeli znudził Ci się klasyczny omlet warto spróbować Fritaty. W misce roztrzep 5 dużych jajek, posyp do smaku solą, pieprzem i szczypiorkiem. Dodaj zioła, najlepiej pasują w niej: bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Na patelni – na oliwie z oliwek lub maśle – zeszklij pokrojony ząbek czosnku, pół cebuli dymki i dodaj garść liści szpinaku.