Naukowcy wzięli je pod lupę! To DANIE chroni przed UDAREM MÓZGU!

Czy możliwe jest, żeby jakieś danie zdołało nas uchronić prze chorobami, a konkretnie przed udarem mózgu?Okazuje się, że istnieje posiłek, który regularnie spożywany korzystnie wpływa na nasz mózg obniżając tym samym ryzyko wystąpienia pierwszego udaru mózgu.

Naukowcy wzięli pod lupę pewien posiłek i udowadniają w czym tkwi jego antyudarowa siła. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a co najważniejsze nie pochłania ono wiele czasu.

 

Jego zasługą jest duża zawartość błonnika. Według naukowców University of Leeds’ School of Food Science and Nutrition „każde siedem gramów błonnika obniża ryzyko wystąpienia pierwszego udaru mózgu o siedem procent” – czytamy w „Daily Mail”

 

Błonnik jest kluczowy w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Makaron w połączeniu z pomidorami to doskonałe danie, które znacząco obniża ryzyko udaru mózgu. Do makaronu z pomidorami często dodajemy sałatkę warzywną, co dodatkowo potęguje dobroczynne działanie posiłku na układ krążenia. Według ekspertów takie danie może zawierać około siedem gramów błonnika.

 

„Większe spożycie produktów bogatych w błonnik – czyli produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw i orzechów – ma dobry wpływ na każdego, a zwłaszcza na osoby obarczone ryzykiem udaru mózgu, palących papierosy i z nadciśnieniem.”

wyjaśnia autorka badania, Diane Threapleton.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Był nietrzeźwy i na kwarantannie! W taki sposób zakończył szaleńczą jazdę!

 

Źródło:zdrowiedziennik.pl/pixabay

Komentarze