Nie chcesz ZACHOROWAĆ NA RAKA? Jak najczęściej jedz…

Nie chcesz ZACHOROWAĆ NA RAKA? Jak najczęściej jedz… czosnek. On i inne warzywa z rodziny allium, w tym cebula i pory, zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku rodzajów raka, w tym żołądka, gardła, prostaty i okrężnicy.

 

Nie chcesz ZACHOROWAĆ NA RAKA?Czosnek może cię przed nim uchronić. Zobacz, jakie cenne właściwości posiada.

Wiadomo, że naturalne związki w czosnku pomagają selektywnie zabijać komórki rakowe i zapobiegają rozprzestrzenianiu się ich w organizmie. Dodatkowo udowodniono, że składniki zawarte w czosnku zapobiegają stanom neurodegeneracyjnych, w tym chorobie Alzheimera. 

 

Już od pokoleń ten cenny produkt żywnościowy był wykorzystywany do zwalczania chorób, zwalczania infekcji i przeziębienia. Badania potwierdzają, że ma on szereg właściwości leczniczych i wzmacniających. 

 

 

 

W jednym małym ząbku znajdziemy związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitaminę A, wapń, potas oraz magnez. 

 

 

Nie bez powodu czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Olejki eteryczne w nim zawarte potrafią zniszczyć nawet silne bakterie, takie jak gronkowce czy paciorkowce. 

 

 

 

Wyciąg z czosnku pomaga spowolnić postęp zwapnienia tętnic wieńcowych, zapobiega udarowi i zawałowi. U osób z wysokim poziomem cholesterolu czosnek zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, regulując nieznacznie poziom „dobrego” cholesterolu. 

 

 

 

Czosnek ma pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego. Jak pokazują badania, przyspiesza on wydzielanie żółci, zapobiega wzdęciom. Dodatkowo, zwalcza choroby pasożytnicze takie jak owsiki glisty czy nawet tasiemce.

 

 

 

Zobacz również: TO wydarzyło się w szpitalu! Paweł Królikowski przed śmiercią…

 

Zdjęcie: Pexels



Komentarze