Nie jesz mięsa? Poznaj 7 najlepszych źródeł białka dla wegetarian!

Powszechnie uważa się, że mięso jest podstawowym źródłem białka.

I faktycznie, poszczególne rodzaje mięsa zawierają proteiny. Na przykład pierś z kurczaka to ok. 21 gram białka na 100 gram produktu, wołowina ma 17 gram, wieprzowina ok 19 gram.

Tak więc po rezygnacji z mięsa, wiele osób może się obawiać, że będzie spożywać zbyt mało białka. Tymczasem wiele produktów wegetariańskich także zawiera odpowiednią ilość protein. Poniżej przedstawiamy 7 najlepszych źródeł białka dla wegetarian.

 

1/ Soczewica i soja – 100 gram soczewicy ma aż 25 gram białka, soja – 36 gram; możemy z nich przygotować pyszną zupę, potrawkę do ryżu czy makaronu, upiec pasztet czy zrobić pastę z różnymi dodatkami; zawierają także błonnik i minerały

 

Tofu to polecany dla wegetarian produkt – https://www.facebook.com/LubieJescTo/

 

2/ Brokuły – choć 100 gram brokuła ma tylko ok. 3 gram białka, to i tak sporo jak na to bardzo niskokaloryczne warzywo, warto zatem pamiętać, że i brokuł dostarcza nam proteiny, a jedząc większą porcję np. 200 gram spożywamy także przyzwoitą dawkę potrzebnego budulca

 

3/ fasola Jaś – choć może być ciężkostrawna to zawiera aż 21 gram protein, jest bardzo sycąca i stanowi świetny dodatek do zup, można z niej też zrobić wegetariański smalec czy pasztet

 

4/ zielony groszek – jest znacznie lżejszy, białko stanowi 6,7 gram tego produktu; dodatkowo jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, świeży groszek jest przepyszny, ale także mrożony czy puszkowany zachowuje wiele wartości odżywczych

 

Polecamy: Przez tydzień jadł samą Nutellę! Nie spodziewał się takich efektów!

 

5/ pestki dyni – polecane są dla każdego jako wspaniałe źródło cynku, a o tych pestkach szczególnie powinni pamiętać wegetarianie, bo dyniowe pestki mają aż 30 gram protein; pestkami możemy posypywać sałatki, zupy czy pieczywo; są nie tylko zdrowe ale wzbogacają też smak potraw

 

6/ orzechy i nasiona – to bardzo wysokokaloryczne produkty, ale zawierają też witaminy z grupy B, magnez i potas, co usprawnia pracę naszego mózgu; jeśli chodzi o białko, to orzechy włoskie mają go 15 gram, nerkowce – 18, laskowe – 14,95, ziemne aż 26 gram.

 

7/ Nabiał – mleko, sery, jogurty czy skyr to dobre źródło protein; i tak na przykład skyr czy serek wiejski ma aż 12 gram.

Zobacz też: Bez mięsa? Poznaj 10 efektów diety wegetariańskiej!

 

fot.

na podst. miód malina

Komentarze