Nie lubisz jeść mięsa? Te produkty mają olbrzymie pokłady ŻELAZA!

Odpowiedni poziom żelaza we krwi jest niezbędny do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Wcale nie musisz jeść mięsa, żeby swojemu organizmowi dostarczyć dawkę tego ważnego mikroelementu.

Żelazo pełni rolę zabezpieczającą. Jest magazynowane przede wszystkim w wątrobie i jeśli organizm straci dużo krwi, zapas żelaza jest wykorzystywany do wytworzenia nowej hemoglobiny. To właśnie w hemoglobinie jest najwięcej tego składnika (około 70%).

 

Dowiedz się, które produkty są najbardziej bogate w żelazo oraz które z nich przyswajamy w największym stopniu.

 

Oto produkty, które są najbardziej bogate w żelazo.

  • żółtko jaj
  • natka pietruszki
  • rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja, wszelkie kiełki)
  • nasiona i ziarna ( dynia, słonecznik, siemię lniane, mak, sezam)
  • produkty zbożowe np. chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, chleb żytni razowy
  • owoce (maliny, awokado, poziomki, porzeczki)
  • orzechy, migdały
  • czerwone mięso
  • czerwone i zielone warzywa ( najwięcej żelaza mają brokuły i organizm przyswaja je z tych warzyw najefektywniej)
  • wątróbka wieprzowa i wątróbka z kurczaka
  • mleko i produkty mleczne
  • ryby, owoce morza
  • owoce suszone: morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki, jabłka
  • czerwone wino

 

Jakie są objawy niedoboru żelaza w organizmie?

 

Bezpośrednim skutkiem w tym przypadku staje się anemia, a jej cechy charakterystyczne to:

-zmęczenie

-bladość cery

-pogorszony stanu włosów i paznokci

-ospałość

-zawroty głowy

-problemy z pamięcią i koncentracją

-obniżony nastój, który może prowadzić nawet do depresji

-kołatanie serca.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Ten ssak się NIE poci! Jeśli znasz odpowiedź mógłbyś wygrać milion złotych!

 

 

Źródło:abczdrowie/pixabay

Komentarze