NIEBEZPIECZNE witaminy! UWAŻAJ, aby nie…

Dieta współczesnego człowieka często uboga jest w witaminy, dlatego posiłkujemy się suplementami. We wszystkim trzeba mieć jednak umiar, bo zdarza się, że zażywając kilka preparatów, spożywając żywność funkcjonalną (choćby soki czy cukierki z witaminami, odżywki itp.) możemy znacznie przekroczyć zalecane zapotrzebowanie na witaminy.

 

Niestety nie jest to bez znaczenia. Nadmiar witamin D, A, E, i K może zaszkodzić naszemu zdrowiu – negatywne skutki przedawkowania przedstawiamy na poniższej infografice.

 

Aby uniknąć przekroczenia norm dotyczących witamin, najlepiej zadbać o zbilansowaną dietę i witaminy dostarczać organizmowi w sposób naturalny:

 

  • Dobrym źródłem witaminy D są ryby: łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne) oraz tran. Ważnymi źródłami tej witaminy jest także wątroba, ser, żółtko jaj i niektóre grzyby.

 

  • Witaminę A znajdziemy w tranie, podrobach, ziemniakach i marchewce, jarmużu, szpinaku czy dyni.

 

  • Do naturalnych źródeł witaminy E należą: nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, oleje, pomidory, botwina, suszone morele i szpinak.

 

  • Witamina K występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak brokuły, seler, rzepa, szpinak, ogórek, mniszek lekarski, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.

 

 

ms, źródło: pap, wikipedia, fot. pixabay

Komentarze