Odkrył przepis na IDEALNĄ KAWĘ. Teraz możesz przygotować ją w domu

kawa, kawę

Espresso – dobrze przyrządzone postawi na nogi nawet zmarłego. Z kolei nie ma nic gorszego niż źle przygotowany napar. Ten amerykański chemik postanowił skonfrontować swoją chemiczną wiedzę z wytycznymi oficjalnych stowarzyszeń kawoszy i stworzyć przepis na powtarzalną, idealną kawę.

Specialty Coffee Association to organizacja, która dba o standardy kawy spożywanej na świecie. Zrzesza zarówno producentów kawy jak i baristów. Z ich wyliczeń wynika, że najlepsza kawa, to taka, która pochodzi z drobno mielonych ziaren zaś najlepszy poziom wyciągu z ziaren wynosi od 17% do 23% . Powyżej kawa staje się zbyt gorzka, poniżej – kwaśnieje. Dlatego ten chemik postanowił opracować sposób, aby kawę zawsze robić tak samo i miała taki sam smak…

 

Christopher Hendon pracuje na uniwersytecie stanowym w Oregonie i ma tam dumny przydomek „dr Kawa”. Swoją wiedzę chemiczną postanowił połączyć z tajnikami wiedzy baristów i opracować przepis na idealne espresso, który zawsze będzie dawał taki sam, idealny efekt smakowy.

 

ZOBACZ TEŻ: Nigdy NIE SIEDŹ tak w samochodzie – policja publikuje WSTRZĄSAJĄCE zdjęcie ku przestrodze!

 

Oficjalne założenia mówią, że kawa powinna być drobno mielona, aby jak największa powierzchnia ziaren miała dostęp do wody. Hendon uznał, że to prawidło należy zmienić, bowiem przez drobne ziarenka zatykają się sitka służące do zaparzania kawy i tym samym moc ekstraktu się zmniejsza, zaś ostateczny smak naparu jest zupełnie losowy.

 

Hendon zaproponował, żeby kawa była mielona grubiej, dzięki czemu podobnej jakości napar można uzyskać z 15g kawy, nie zaś z zalecanych przez baristów 20g. Skraca się też czas przygotowania napoju.

 

Sposób Hendona przetestowano w jednej z kawiarni w Oregonie. Wyniki były bardzo obiecujące, bowiem pozwalały zaoszczędzić na jednej filiżance espresso nawet 13 centów, co w skali roku dawałoby w tym konkretnym lokalu 3,6 tys. dolarów oszczędności. Dodatkowo przygotowanie napoju trwało krócej, bo zawsze wynosiło zaledwie 14 sekund.

 

Mimo to Hendon wie, że jego sposób niekoniecznie jest idealny. Wszystko za sprawą tego, że bariści i smakosze kawy… lubią zmienność jej smaków! To, jakie aromaty z kawy uwolni woda jest sprawą nieco losową i według wielu, w piciu kawy właśnie to jest najważniejsze. Niemniej jednak, gdyby ktoś chciał osiągać idealne wyniki, sposób opracowany przez Hendona wydaje się naprawdę dobry.

Komentarze