PIWNY syrop na kaszel! Spodoba się każdemu, kto lubi piwo!

Czy próbowałeś piwnego syropu na kaszel? Brzmi zachęcająco i tak jest, bo jak się okazuje piwo może posłużyć nam do walki z przeziębieniem.

Piwo grzane tzw. grzaniec jest z pewnością znany każdemu. To świetna alternatywa na lekkie przeziębienie. Grzane piwo należy podgrzać i urozmaicić dodatkami, takimi jak: miód, imbir, sok malinowy, goździki, cytryna. Zarówno piwo jak i jego grzana odmiana mają pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie, gdyż pomagają się rozluźnić i pobudzają nerki do pracy. Stąd grzane piwo idealnie sprawdza się z pierwszymi objawami przeziębienia.

 

Jak przygotować syrop piwny?

 

W skład domowego lekarstwa wchodzi oczywiście piwo, a składniki, których potrzebujesz to: 500 ml piwa i 150 g brązowego cukru, listki mięty.

 

Zacznij od rozpuszczenia brązowego cukru na małym ogniu. Rozpuszczaj go do momentu, aż zamieni się w karmel, po czym zdejmij go z ognia i dolej do niego piwo. Całość podgrzej przez cały czas mieszając do czasu, aż składniki stworzą jedną spójną całość. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut aż mieszanka uzyska konsystencję miodu. Przelej miksturę do szklanego słoja i odczekaj aż ostygnie. Możesz dodać listek mięty.

 

Dawkowanie: jedną łyżkę stołową piwnego syropu pijemy trzy razy dziennie. Syrop można podać także dziecku, jednak wtedy zmniejszamy objętość dawki do jednej łyżeczki dziennie. Pamiętajmy tylko, że kluczem jest umiar.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Planujesz wymianę opon na letnie? Policjanci mogą wlepić ci mandat!

 

Źródło:5minutdlazdrowia/pixabay

Komentarze