Placki w stylu zero waste. Poznaj prosty przepis!

Tradycyjne „ruchańce” to placki drożdżowe smażone na tłuszczu.

Placki zyskały właśnie taką nazwę, bo w trakcie smażenia ruszają się – obracają na drugą stronę.

Ekologiczna aktywistka i autorka książki Kuchnia bez resztek, Jagna Niedzielska proponuje do takich racuszków wykorzystać resztki produktów – warzywa czy sery. Jak pisze Jagna:

 

Ruchańce to jeden z najfajniejszych i najprostszych sposobów na sprytne wykorzystanie czegokolwiek, co mogłoby się zmarnować. Fujka! „Zmarnować”? Nie lubię tego słowa 😉

 

Następnie podaje przepis na placki:

 

Szklankę maślanki/kefiru lub roślinnego mleka wymieszajcie z jednym jajkiem, solą, 1/2 łyżeczki sody.

Do tego wrzućcie podsmażone warzywne dodatki albo jakieś sery.

Następnie usmażcie z dwóch stron na rozgrzanej patelni, z dodatkiem tłuszczu.

W ten sposób powstaną ruchańce czyli racuchy w wersji wytrawnej;)

Do ciasta na RUCHAŃCE dodałam podsmażone grzyby z dużą ilością cebulki oraz resztkę groszku.

 

Takie placuszki to proste danie, które wpisuje się w ideę zero waste czyli niemarnowania. Dowolne dodatki, które nie pasują do innych dań, mogą stanowić dodatek właśnie do tych racuchów.

Placki możemy jeść solo lub podawać z surówką, gotowanymi warzywami czy sosami.

 

Polecamy: Ciasteczka jaglane z masłem orzechowym. Zobacz prosty przepis od Ewy Chodakowskiej!

 

 

fot. https://www.instagram.com/jagna.niedzielska/

Komentarze