Po tym już nie tkniesz kebaba. Szokujący wynik dziennikarskiego śledztwa w ubojni

O tym, że produkty trafiające do polskich fastfoodów nie zawsze są dobrej jakości, wie każdy. Do tej pory jednak nikt nikogo nie złapał za rękę na tak wielkim nielegalnym procederze. Raczej wpadali poszczególni przedsiębiorcy. Tymczasem dziennikarze Superwizjera TVN udokumentowali, że mięso, które trafia do niejednego kebaba często nie nadaje się do spożycia.

Jeden z dziennikarzy Superwizjera zatrudnił się w ubojni. Było to przedsiębiorstwo zatrudniające kilkadziesiąt osób. Spodziewał się, że natknie się tam na dowody potwierdzające ubój chorych krów, których mięso nie powinno nigdy trafić do spożycia.

 

ZOBACZ: Pompowali w żywe krowy wodę – makabryczna praktyka w rzeźniach!

 

Dziennikarz trafił początkowo na rozbiór mięsa. Jednak odkrył też cuchnące i dziwnie powykrawane zwierzęce tusze, które pozostawiła po sobie nocna zmiana. Jedna z pracownic przyznała wprost, że takie mięso idzie do kebabów. Wykrojono z niego ropnie i inne chore tkanki pozostawiając to, co teoretycznie nadaje się do spożycia.

 

Po porodzie na przykład, wiesz, albo nogę złamała. Złamie nogę, to ci już się nie nadaje do chowu, nie? A musisz ją opie****ić, bo co z nią zrobisz? Ale już handlarze dają taniej, bo jest uszkodzona. Dla siebie tego nie biję, bo nie nadaje się. Ale dla zakładu normalnie. Tak, dla zakładu to same pieniądze są[…] Coś w szynce miała, jakiś ropień, nie ropień, bo wycięte jest. Dzisiaj to takich nie ma, mało jest. A nieraz jest dużo

 

– opowiada do ukrytej kamery jeden z pracowników.

Po dwóch tygodniach pracy bez umowy dziennikarz trafił na nocną zmianę – na ubój krów. Wszystkie krowy, które zostały przywiezione były leżące – nie poruszały się same z powodu chorób. Nie powinny więc w ogóle trafić do ubojni.

 

Materiał nagrany z ukrytej kamery pokazuje bardzo brutalne i nieludzkie traktowanie chory krów. Ale poza tym warto pamiętać nie tylko o cierpieniu zwierząt, ale o tym, że zagrażające zdrowiu i życiu mięso trafia później do nieświadomych konsumentów. Cały reportaż zostanie wyemitowany we wtorek o 23:30.

 

wprost.pl/ foto: screenshot/youtube.com/superwizjer tvn

 

Komentarze