Pół łyżki dziennie! Tyle wystarczy, by zapobiec chorobie wieńcowej!

Oliwa z oliwek jest ceniona w szczególności w krajach śródziemnomorskich. Nasi rodacy także powinni docenić ją za niesamowite właściwości zdrowotne. Analiza długoterminowych badań pokazuje, że spożywanie pół łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 15 procent, a ryzyko choroby wieńcowej o 21 procent.

 

Oliwa z oliwek- jakie cenne składniki zawiera? 

Co warto wiedzieć o oliwie z oliwek, jej wartościach odżywczych i właściwościach? Okazuje się, że nawet pół łyżki oliwy z oliwek dziennie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Szczególną uwagę warto zwrócić na oliwę extra virgin. Znajdziemy w niej cenne związki fenolowe, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, oraz omega 6.

Oliwa z oliwek zawiera w swoim składzie następujące witaminy: E, witaminy z grupy B, witaminę C oraz prowitaminę A. Nie bez powodu mieszkańcy krajów śródziemnomorskich nazywają ją eliksirem młodości i zdrowia.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek:

  • Kwas oleinowy, który znajdziemy w oliwie z oliwek może ustrzec nas przed miażdżycą i chorobą nowotworową.
  • Spożywając oliwę z oliwek możemy zapobiec kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka.
  • Osoby borykające się z zaparciami również powinny poznać jej lecznicze właściwości. Oliwa z oliwek wspaniale poprawia perystaltykę jelit.
  • Regularne spożywanie oliwy z oliwek pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol.
  • Może być wykorzystywana jako kosmetyk. Dzięki zawartości witaminy E, oliwa z oliwek działa przeciwzmarszczkowo. Stosowana bezpośrednio na skórę wykazuje właściwości nawilżające i odświeżające.

 

 

Zobacz: Ojciec jest wściekły na zięcia! „Zrobił z mojej córki brudnopis”

 

 

Komentarze