W światowym krajobrazie kulinarnym, pizza to nie tylko danie – to manifestacja stylu, kunsztu i smaku. A choć jej ojczyzną pozostaje Italia, to właśnie poza jej granicami ujawniają się nowe talenty, redefiniujące klasykę. Tegoroczny ranking 50 Top Pizza Europe nie pozostawia złudzeń: Polska ma się czym pochwalić.
Pabianice i Warszawa wśród najlepszych
Na 18. miejscu prestiżowego zestawienia uplasowała się Zielona Górka z Pabianic – pizzeria, która awansowała o dwa miejsca względem ubiegłego roku. Założyciele lokalu, Lilianna i Jędrzej Lewandowscy, z wykształcenia architekci, w 2015 roku postawili na piec, ciasto i mozzarellę. Dziś to właśnie oni nadają ton neapolitańskiej tradycji na polskim gruncie.
Warszawska pizzeria Ciao a Tutti również znalazła się w rankingu – na solidnym 28. miejscu. Lokal od lat cieszy się popularnością w stolicy i potwierdził swoją pozycję, utrzymując miejsce sprzed roku.
Europa smakuje inaczej niż kiedyś
Włoskie pizzerie, zgodnie z zasadami rankingu, nie są brane pod uwagę – zestawienie koncentruje się na kontynentalnej scenie poza Italią. Najlepszą europejską pizzerią 2025 roku okrzyknięto Napoli on the Road z Londynu, prowadzoną przez Michelego Pascarellę. Jak zauważają jurorzy, Pascarella reprezentuje nową erę pizzy neapolitańskiej w Wielkiej Brytanii, w której tradycja spotyka się z finezją sezonowych składników i kucharską kreatywnością. Ciasto opracowywane przez szefa kuchni przeszło wiele testów – i zdaje się, że przeszło je śpiewająco.
Czołówka smaku – Hiszpania i Austria
Na podium znalazły się także inne europejskie miasta. Drugie miejsce przypadło madryckiej Baldorii, natomiast trzecie miejsce dzielą między sobą austriacka Via Toledo i barcelońska Sartoria Panatieri. To potwierdza, że pizza, nawet ta w duchu neapolitańskim, ma w sobie nieograniczony potencjał regionalnych reinterpretacji.
Pizzeria, która już była najlepsza na świecie
Warto przypomnieć, że pabianicka Zielona Górka została w styczniu uznana za najlepszą pizzerię neapolitańską świata w rankingu właścicieli podobnych lokali z różnych kontynentów. To tytuł nieformalny, ale niezwykle prestiżowy – przyznawany przez tych, którzy znają ten fach od podszewki.
Pizza jako dziedzictwo i eksperyment
Tradycyjna pizza neapolitańska to nie tylko produkt kulinarny – to dziedzictwo wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ale jednocześnie pizza pozostaje otwarta na reinterpretacje: od użycia regionalnych mąk, przez fermentację spontaniczną, aż po zmienność menu zależną od sezonu. I właśnie w tej otwartości na eksperymenty odnajdują się polscy pizzaiolo – nie jako naśladowcy, ale jako twórcy własnego języka smaku.
Ranking 50 Top Pizza Europe pokazuje, że scena kulinarna Europy Wschodniej nie tylko nadąża za zachodnimi trendami, ale coraz częściej je współtworzy. Zielona Górka i Ciao a Tutti to nie wyjątki – to zwiastun większego ruchu, w którym Polska przestaje być peryferią, a staje się punktem odniesienia.
źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/photos/pizza-talerz-jedzenie-ser-obiad-3010062/
Justyna Walewska