Powstrzymaj ŁAMLIWOŚĆ paznokci! Zacznij jeść…

Kruche i łamliwe paznokcie dają o sobie znać szczególnie zimą, kiedy nasz organizm przyjmuje znacznie mniejsze dawki witaminy D. Możesz jednak powstrzymać łamliwość paznokci. Wystarczy, że zaczniesz codziennie jeść…

Głównym budulcem włosów i paznokci jest keratyna. Paznokcie są jedną z najmocniejszych tkanek organizmu, ale z różnych powodów mogą rosnąć zbyt wolno albo stają się łamliwe. 

 

Magnez, cynk i krzem to niezbędne witaminy na osłabione i rozdwajające się paznokcie. Zdrowe paznokcie uwielbiają witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B2, B6. Posiłki powinny więc zawierać ziarna zbóż, produkty mleczne, ryby, owoce morza, jajka, kiełki roślinne. 

 

W jakie produkty spożywcze szczególnie inwestować, gdy nasze paznokcie są słabe?

 

Zacznij jeść ciemnozielone warzywa (cukinia, ogórki zielone, fasola szparagowa, szpinak, szparagi, brokuły, groszek zielony). Cenne ilości żelaza niezbędnego dla zdrowej płytki panokcia znajdziesz w smacznych przekąskach: suszonych śliwkach,  morelach, rodzynkach, żurawinie, migdałach.

 

Szczególnie zimą nie zapominajmy o ziarnach zbóż, kiełkach, rybach i pestkach dyni oraz słonecznika. Niedoborowi krzemu można przeciwdziałać, spożywając marchew, pietruszkę i buraki oraz pijąc duże ilości wody.

 

ZOBACZ TEŻ:Brudne warzywa i owoce? Jest na to BANALNA METODA!

 

Idealnym rozwiązaniem dla zachowania zdrowej skóry, włosów i paznokci są smoothie, które dostarczają szerokiej gamy witamin w jednej porcji. Zmiksowane jabłko, banan, marchewka, jarmuż, awokado dostarcza nam zapotrzebowania na Witaminę A,C, wapń, żelazo, potas.

W płytkę pazokcia wcieraj bezpośrednio olejki: rycynowy, olejek migdałowy, olejek cytrynowy, olej z pestek moreli. Taki rytuał szczególnie warto wprowadzić przed pójściem spać.

 

 

Źródło:urodaiwłosy/pixabay

Komentarze