PRODUKTY MLECZNE, które mają najwięcej WAPNIA! Na miejscu pierwszym…

Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz dla zdrowych kości i zębów. Zobacz, w których produktach mlecznych jest go tak naprawdę najwięcej!

W porównaniu z normami określonymi przez Światową Organizację Zdrowia w Polsce spożycie wapnia utrzymuje się na bardzo niskim poziomie.

 

Z zalecanych dziennie proporcji w granicach 1000-1200 mg spożywamy jedynie ok. 50 proc. Co więcej, poziom spożycia sodu i fosforu, które powodują zwiększone zapotrzebowanie na wapń, przekracza normy, stąd też w istocie  tego ważnego pierwiastku potrzebujemy jeszcze więcej.

 

Które produkty mleczne mają najwięcej wapnia? W 100 gramach produktu jego zawartość jest następująca:

 

1. Ser parmezan- 1380 mg
2.Ser edamski tłusty- 867 mg
3.Ser gouda tłusty- 807 mg
4. Jogurt naturalny (2% tłuszczu)-170 mg
5.Mleko (3,2 % tłuszczu)-120 mg
6. Ser twarogowy półtłusty -94 mg
7. Serek twarogowy, homogenizowany, waniliowy -85 mg

 

Jakie inne produkty są bogate w wapń?

 

1. Jarmuż zawiera 150 mg wapnia w 100 g, co oznacza, że 300 g porcja duszonego jarmużu zaopatrzy nas w 450 mg naszego pierwiastka!

2. Suszone figi- 5-6 sztuk tych owoców dostarcza nam 280 mg wapnia.

3. Szprotki w 100 g znajduje się 1000 mg wapnia! Szprotki powinniśmy jadać w całości.

4. Mak- 100 g maku to 1438 mg magnezu! Łyżka dostarczy nam więc ok. 144 mg.

5.Soja i tofu. 100 g soi zawiera 277 mg wapnia. Tofu ( ser sojowy) w zależności od sposobu przygotowania, w 100 g dostarcza nam ok. 345 mg wapnia. Średnie opakowanie, a więc 200 g to aż 690 mg wapnia!

 

 

ZOBACZ TEŻ:Oto jakie zmiany zachodzą w CIELE, kiedy codziennie zaczniesz na ŚNIADANIE jeść…

 

Źródło: poradnikzdrowie/pixabay

Komentarze