PRZEPIS NA LEKKIE CIASTO! Potrzebne 3 SKŁADNIKI!

ciasto

Marzy wam się jednocześnie smaczne i lekkie ciasto, a przy tym szybkie w przygotowaniu? Świetnie trafiłeś, bo przedstawiamy przepis na lekkie ciasto, do którego potrzebować będziesz jedynie 3 składników!

Ciasto nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań, wystarczą 3 składniki. Ten przepis będzie idealny dla początkujących kucharzy albo tych, którzy nie mają czasu i potrzebują deseru, który nie pochłonie ich skupienia na długo. 

Ciasto jest lekkie, a przy tym pyszne i wyjątkowo oryginalne.

 

Oto 3 składniki, których potrzebujesz:

-450 g ciasta francuskiego

-450 ml śmietanki słodkiej 33%

-200 g skondensowanego mleka słodzonego zagęszczonego.

 

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozwiń płasko na stole. Następnie za pomocą noża podziel arkusz ciasta francuskiego na cienkie paski. Powinny one mieć ok 1,5 centymetra szerokości. Z jednej porcji wychodzi około 15 pasków.

 

Wyłóż paski ciasta francuskiego na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 12 minut, aż z ciasta wyrosną patyczki i będą rumiane. Wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia. 2-3 patyczki odłóż na bok do późniejszej dekoracji.

 

Z 450 mililitrów śmietanki słodkiej 33% ubij sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie do miski dodaj 200 gramów skondensowanego mleka słodzonego zagęszczonego. Całość znów wymieszaj mikserem. Odłóż około 3 łyżki powstałego kremu do późniejszego wykorzystania.

 

Prostokątną foremkę do pieczenia o wymiarach 30 x 10 x 8 centymetrów wyłóż dokładnie folią spożywczą. Na dno formy posmaruj cienką warstwę kremu i wyrównaj.

 

Na krem wyłóż warstwę zrobioną ze schłodzonych patyczków z ciasta francuskiego. Przekładaj naprzemiennie krem- paski, aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, by pierwszą i ostatnią warstwę stanowił krem.

 

ZOBACZ TEŻ:Środki tłumiące apetyt – co to takiego i czy to jest BEZPIECZNE?

 

Tak przygotowaną formę wstaw do lodówki na 12 godzin.  Po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i boki dokładnie pokryj odłożonym wcześniej kremem. Górę udekoruj według uznania, posyp skruszonymi patyczkami z ciasta lub połóż owoce np. maliny.

Smacznego!!!

 

 

Źródło:pikio/pixabay



Komentarze