Roślina występuje w całej POLSCE! Zrobisz z niej LECZNICZY SYROP na WIRUSY!

Rośnie na terenie całego kraju, a jej właściwości zdrowotne są bardzo cenne dla organizmu. Zrobisz z niej leczniczy syrop na cały rok!

Jest głównie wykorzystywana w medycynie naturalnej. Po ugotowaniu kwiatów z dodatkiem cukru otrzyma się leczniczy syrop.

 

Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że nie wolno zjadać owoców tej rośliny na surowo, zwłaszcza niedojrzałych, ponieważ są trujące. 

 

Jakie właściwości ma czarny bez?

Czarny bez ma właściwości moczopędne, wykrztuśne, oczyszczające, antybakteryjne, rozkurczowe i pobudzające krążenie. Roślina ta zawiera antyoksydanty i obniża poziom cukru we krwi. 

 

Oto przepis na syrop z czarnego bzu. Składniki, których potrzebujesz to:

30-60 kwiatów czarnego bzu

1 kg cukru

1 l wody.

Zebrane kwiaty należy pozbawić ogonków i łodyżek. Następnie kwiaty zalewa się wrzątkiem i zostawia, aż woda przestygnie. Potem przez 24 godziny wszystko powinno leżeć w lodówce. Po tym czasie całą zawartość przelewamy przez sito i dodajemy cukier.

 

Podczas gotowania zbieramy z powierzchni pianę. Kiedy cukier się rozpuści, syrop przelewa się do wyparzonych słoiczków lub butelek. Należy pasteryzować przez 15 minut.

 

ZOBACZ TEŻ:31-latka przechorowała COVID-19. Opowiada o tym, co przeszła i dodaje OTUCHY!

 

Syrop z czarnego bzu możemy robić też z owoców rośliny. Do tego potrzebujemy:

1 kg owoców czarnego bzu

od 500 g do 1 kg cukru (wedle uznania)

woda.

 

Umyte owoce przesypujemy do garnka i dodajemy do nich cukier. Wody dolewa się tylko tyle, aby przykryć owoce czarnego bzu. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok. Następnie całość należy przelać do buteleczek lub słoików i zapasteryzować. Bez pasteryzacji, syrop można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Syrop pity we wczesnych stadiach choroby wirusowej, może pomóc w zahamowaniu jej rozwoju.

 

 

Źródło:zdrowie.tvn.pl/pixabay

Komentarze