Samotne banany? Radzimy, co z nimi zrobić!

Niemal wszyscy lubimy banany.

Jednak kupując je, wybieramy zwykle banany w kiściach. Natomiast te owoce, które ktoś oderwał z kiści (były przejrzałe czy lekko zgniecione) zazwyczaj nie znajdują nabywcy.

W efekcie takie banany są czasem przeceniane. Ale znacznie częściej zostają wyrzucane przez sklep. Nie jest to zgodne z ideą zero waste i nie marnowania żywności. Nie jest to też ekonomiczne.

 

Autorka książki Bez resztek i propagatorka zero waste, Jagna Niedzielska, zachęca do kupowania takich pojedynczych sztuk. Proponuje też proste wykorzystanie bananowych „singli” na chlebek. Jak pisze Jagna:

 

czy wiesz, że prawie 50% Polaków prawie nigdy nie sięga po bananowe single? Czyli pojedyncze banany, oderwane od kiści. To one w związku z tym najszybciej się marnują. W mojej sprytnej kuchni sięgam zawsze po samotne banany, ponieważ to one są NAJsmaczniejsze, NAJdelikatniejsze i NAJsłodsze.

 

Autorka Bez resztek podaje prosty przepis na chlebek bananowy z czekoladą.

 

chlebek bananowy – https://www.instagram.com/jagna.niedzielska/

 

Jak przygotować chlebek bananowy?

  • 4 banany rozgniatamy widelcem; do masy dodajemy
  • 200 gram mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80 gram brązowego cukru i cukier waniliowy
  • 80 gram masła

 

Całość przekładamy do foremki (keksówka), na wierzch kładziemy przekrojonego wzdłuż banana, posypujemy bakaliami i kawałkami czekolady.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50-55 min.

 

>>>Cytrynowe ciasto od Ani Starmach. Podajemy przepis!

 

fot. pixabay; instagram

*źródło: winiary

Komentarze