Truskawki? Zrób TEN pyszny sernik!

W końcu mamy świeże, polskie truskawki. Cena jest jeszcze wysoka, bo kilkanaście złotych. Ale już możemy się cieszyć tymi owocami.

Truskawki najbardziej smakują na świeżo, jednak możemy je też wykorzystać do przygotowania pysznych deserów. Klasykiem jest oczywiście sernik na zimno. To ciasto, które lubi niemal każdy z nas i na dodatek nie jest tak kaloryczne jak pieczona wersja.

Jak przygotować sernik na zimno z truskawkami? Podajemy przepis z popularnego bloga Kwestia Smaku.

 

Przygotowanie sernika:

 

  1. Jedno opakowanie galaretki truskawkowej przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu jednak odejmując 50 ml wody – odstawiamy do ostudzenia
  2. Truskawki – 600 gram umytych i odszypułkowanych truskawek dzielimy na połówki
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty (ok 100 gram ciastek)
  4. Zagotowujemy 1/2 szklanki mleka i dodajemy do niej 2 łyżki żelatyny (nie może być fix) i mieszamy do rozpuszczenia
  5. Do dużej miski wkładamy 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego), dodajemy 150 g śmietanki 30% lub 36%, cukier waniliowy i 3/4 szklanki cukru – mieszamy dokładnie łyżką
  6. Do żelatyny rozpuszczonej w mleku (powinna być jeszcze ciepła) dodajemy 1-2 łyżki sera i mieszamy, tę czynność powtarzamy kilka razy; następnie mleko z żelatyną i serem dodajemy do masy serowej i mieszamy rózgą
  7. Do masy serowej dokładamy 2/3 truskawek i delikatnie mieszamy łyżką; masę wykładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na pół godziny
  8. Następnie na wierzchu sernika układamy pozostałe truskawki i wylewamy galaretkę.
  9. Sernik wkładamy do lodówki; po całkowitym stężeniu galaretki, ciasto jest gotowe!

 

>>>Cytrynowe ciasto od Ani Starmach. Podajemy przepis!

 

fot. https://www.instagram.com/kwestiasmakucom/

źródło: kwestiasmaku.com

Komentarze