Stają się niejadalne i rakotwórcze! TYCH PRODUKTÓW NIGDY NIE PODGRZEWAJ!

Istnieją produkty, których nigdy nie należy podgrzewać. Mało tego, że w procesie tym pozbawiamy ich odżywczych wartości to jednocześnie stają się one niebezpieczne dla zdrowia.

TOP 7 produktów, których nie należy podgrzewać w mikrofalówce!

 

1.Kurczak.Podgrzewanie już przygotowanego kurczaka w mikrofalówce np. następnego dnia, może spowodować zmiany jego naturalnych struktur białkowych. Jest to szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i przewodu pokarmowego. Jeśli musisz go podgrzać, upewnij się, że odbywa się to niedługo oraz w niskiej temperaturze!

 

2.Ziemniaki. W momencie ich podgrzewania znikają wszystkie wartości tego warzywa. Co gorsze taki proces może przyczynić się do rozwoju szkodliwych substancji chemicznych.

 

3.Szpinak w swoim naturalnym składzie zawiera naturalne azotany. Po powtórnym podgrzewaniu zamieniają się one w azotyny, które w naszych organizmach wyzwalają komórki nowotworowe.

 

4.Buraki. Podgrzewanie zabija ich bogate składniki odżywcze, a nawet sprawia, że stają się niejadalne i rakotwórcze.

 

5.Grzyby same w sobie mogą być ciężkostrawne. Nie podgrzewaj ich ponownie i usuwaj je z żywności, którą wkładasz do mikrofalówki.

 

6.Seler. Podobnie jak szpinak, również seler ma azotany, które po podgrzaniu mogą być rakotwórcze i prowadzić do niebezpiecznych chorób.

 

7.Owoce. Niektóre owoce takie jak winogrona czy banany, podgrzewane w mikrofalówce mogą wręcz eksplodować. Podobnie rodzynki, suszone śliwki i inne bakalie po obróbce termicznej w tym sprzęcie wydzielają nieprzyjemny, duszący zapach.

 

 

ZOBACZ TEŻ:Rodzice – chrońcie przed TYM swoje dzieci! Niebezpieczeństwo czai się w każdym domu!

 

Źródło:pyszności.pl/pixabay



Komentarze