Stają się niejadalne i rakotwórcze! TYCH PRODUKTÓW NIGDY NIE PODGRZEWAJ!
Istnieją produkty, których nigdy nie należy podgrzewać. Mało tego, że w procesie tym pozbawiamy ich odżywczych wartości to jednocześnie stają się one niebezpieczne dla zdrowia.
TOP 7 produktów, których nie należy podgrzewać w mikrofalówce!
1.Kurczak.Podgrzewanie już przygotowanego kurczaka w mikrofalówce np. następnego dnia, może spowodować zmiany jego naturalnych struktur białkowych. Jest to szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i przewodu pokarmowego. Jeśli musisz go podgrzać, upewnij się, że odbywa się to niedługo oraz w niskiej temperaturze!
2.Ziemniaki. W momencie ich podgrzewania znikają wszystkie wartości tego warzywa. Co gorsze taki proces może przyczynić się do rozwoju szkodliwych substancji chemicznych.
3.Szpinak w swoim naturalnym składzie zawiera naturalne azotany. Po powtórnym podgrzewaniu zamieniają się one w azotyny, które w naszych organizmach wyzwalają komórki nowotworowe.
4.Buraki. Podgrzewanie zabija ich bogate składniki odżywcze, a nawet sprawia, że stają się niejadalne i rakotwórcze.
5.Grzyby same w sobie mogą być ciężkostrawne. Nie podgrzewaj ich ponownie i usuwaj je z żywności, którą wkładasz do mikrofalówki.
6.Seler. Podobnie jak szpinak, również seler ma azotany, które po podgrzaniu mogą być rakotwórcze i prowadzić do niebezpiecznych chorób.
7.Owoce. Niektóre owoce takie jak winogrona czy banany, podgrzewane w mikrofalówce mogą wręcz eksplodować. Podobnie rodzynki, suszone śliwki i inne bakalie po obróbce termicznej w tym sprzęcie wydzielają nieprzyjemny, duszący zapach.
ZOBACZ TEŻ:Rodzice – chrońcie przed TYM swoje dzieci! Niebezpieczeństwo czai się w każdym domu!
Źródło:pyszności.pl/pixabay