Syrop z CEBULI idealnym lekiem. Żadne przeziębienie Ci nie grozi!

sok z cebuli lekiem na raka

Stary ludowy sposób, by przeziębienia zwalczać czosnkiem i cebulą wcale nie jest ludową bujdą wyssaną z palca. Ostatnie badania naukowców dowodzą, że takie swoiste naturalne suplementy mogą nie tylko pomagać w zwiększaniu odporności organizmu, ale też hamować znacznie poważniejsze schorzenia! 

Cebula należy do grona tzw. prebiotyków – zawiera substancje nie ulegające trawieniu, ale za to pobudzające nasz układ odpornościowy. Uaktywniają bowiem bakterie obecne w jelicie grubym, co korzystnie wpływa na ogólny stan naszego zdrowia. Badania przeprowadzone ostatnio na myszach dowiodły, że prebiotyki mogą wręcz… hamować rozwój chorób nowotworowych! Jak to możliwe?

Badaniu poddano grupę gryzoni z nowotworem skóry w jego najcięższej odmianie. Myszom podawano wodę nasyconą prebiotykami i obserwowano stan ich zdrowia. Okazało się, że prebiotyki bardzo szybko „opanowywały” jelita gryzoni stymulując ich układ odpornościowy. To zaś sprawiało, że postęp nowotworu ulegał zahamowaniu! 

 

ZOBACZ TEŻ: Bydgoszcz: wyniki sekcji zwłok dwóch noworodków. Potwierdziły się NAJGORSZE przypuszczenia

 

„Wcześniejsze badania wykazały, że prebiotyki ograniczają wzrost guza, ale do tej pory mechanizm, dzięki któremu to robią, był niejasny. Nasze badania po raz pierwszy pokazują, że ograniczają one wzrost nowotworu poprzez zwiększenie odporności organizmu”.

– powiedział Dr Ze’ev Ronai, cytowany przez portal national-geographic.pl

 

Mówiąc krótko, źródło naszej odporności, a tym samym zdrowia, tkwi w jelitach. Zamieszkują je bakterie probiotyczne – często też te tzw. probiotyki przyjmujemy w formie suplementów. Ale znajdziemy je też w wielu produktach naturalnych, poddanych fermentacji, np. w kefirze.

 

Prebiotyki z kolei to „pokarm” dla probiotycznych bakterii w naszym układzie pokarmowym. Innymi słowy dostarczając odpowiednią ilość prebiotyków, rozwijamy dobrą florę bakteryjną w naszych jelitach i tym samym wpływamy na poprawę odporności organizmu. To zaś przekłada się na skuteczniejsze zwalczanie różnych infekcji, ale jak widać teraz po badaniu Dr Ze’eva Ronai’a, również groźniejszych chorób.

 

Gdzie szukać prebiotyków?

 

Prebiotyki znajdziemy w różnych pokarmach, nie tylko czosnku i cebuli. Zawierają je też szparagi, cykoria, pory i banany,



Komentarze