Jeden podstawowy błąd w kuchni sprzyja rozwojowi raka. Wielu z nas robi to codziennie.
Rak krtani jest często bagatelizowanym nowotworem. Wielu z nas obawia się nowotworów płuc, jajników czy trzustki, a tymczasem to właśnie do rozwoju raka krtani przyczynia się coś, co wielu z nas codziennie robi w kuchni. Jedna rutynowa czynność może w przyszłości doprowadzić do zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Niemal każdy z nas codziennie wykonuje tę czynność w kuchni. Tymczasem okazuje się, że tak banalnym błędem możemy nabawić się bardzo poważnego problemu jakim jest rak krtani. Najnowsze badania nie pozostawiają złudzeń – jeśli to robisz – ryzyko zachorowania na ten nowotwór rośnie. Chodzi o…
picie gorącej herbaty. Badania International Agency for Research on Cancer wskazują, że picie napojów o temperaturze 65 stopni Celsjusza zwiększa ryzyko wystąpienia raka krtani. Tezę potwierdza także Światowa Organizacja Zdrowia. Podgrzane do temperatury wyższej niż 65 stopni Celsjusza płyny są oficjalnie uznane za „prawdodpobnie kancerogenne”.
Bardzo gorące napoje nie są tak popularne w Europie, Azji czy Ameryce Północnej, co w krajach Ameryki Południowej i Afryki oraz Bliskiego Wschodu. To właśnie w tamtych rejonach tak krtani jest rozpoznawany najczęściej.
Wcześniej uważano, że przyczyna diagnoz leży w kofeinie, jednak aktualnie badania wskazują na związek z temperaturą, która drażni błonę śluzową gardła . Gorące napoje, to także podłoże zachorowań na raka przełyku.