Truskawki mogą powodować nowotwór. Takich owoców lepiej nie jeść.

Truskawki mogą powodować nowotwór. Takich owoców lepiej nie jeść.

Zaczyna się szczyt letniego sezonu na truskawki. Orzeźwiające, soczyste owoce dobrze działają na nasz organizm i kubki smakowe. Niestety potrafią szybko zajść pleśnią i zepsuć całą przyjemność nawet na drugi dzień po zakupie. Takich truskawek lepiej unikać w naszej kuchni.

Trzeba pamiętać, że kiedy zauważy się pleśń lub jakiekolwiek oznaki gnicia, należy wyrzucić do kosza całą truskawkę, a nie tylko odkroić gorszą część. Drobnoustroje, czyli mikro-bakterie, gdy powstaną korzystne warunki do ich rozwoju (wilgoć, ciepło, upływ czasu- zależnie od produktu), rozprzestrzenią się wewnątrz całego produktu. Na zewnątrz może ujawnić się tylko kawałek zepsucia np. owocu. Nie oznacza to bynajmniej, że drobnoustroje znajdują się tylko na tym obszarze, a resztę można jeść. Trzeba wyrzucić cały produkt, niezależnie od jego rodzaju. Truskawki można jednak odpowiednio przechowywać, żeby temu zapobiec.

Spożywanie dużych ilości takich produktów, z których wcześniej odkroiło się popsutą część, może powodować powstanie nowotworów. „Jesteś tym, co jesz”, słyszy się od małości, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że dotyczy to także zjadania jedzenia, w którym są szkodliwe bakterie.

Sposób na truskawki: szybko zjadać lub gdy jesteśmy pewni, że będą musiały trochę poczekać, aż je wykorzystamy, najlepiej zamrozić.

 

ZOBACZ: Każdy zna taką sytuację- tir wyprzedza tira przez parę minut. Wynika to z przepisów



Komentarze